Na de introductie van Grace Hopper, de eerste ARM-chip van Nvidia, volgt nu een superchip-variant met twee chips in één socket goed voor 144 cpu-kernen.
Ondanks de mislukte overname van ARM blijft Nvidia volop investeren in CPU’s met ARM-kernen. Vorig jaar zag Nvidia Grace het levenslicht, al dan niet in tandem met een snelle GPU op één socket. De eerste chips moeten nog van de band rollen, of Nvidia introduceert de Grace ‘superchip’.
Deze chip combineert twee Grace-chips op één socket en koppelt die aan elkaar via NVLink-C2C, een nieuwe low-latency interconnect tussen twee chips die ook hoge snelheden aflevert. De combinatie van beide chips resulteert in 144 ARM CPU-kernen. Volgens eigen benchmarks van Nvidia presteren twee Grace-chips sneller dan een Nvidia A100-GPU in tandem met twee traditionele x86 CPU’s.
Dubbele prestaties
De totale geheugenbandbreedte is een indrukwekkende 1 TB/s en is heeft als eerste LPDDR5X-RAM aan boord dat compatibel is met ECC. Die combinatie met de twee Grace ARM-chips levert volgens Nvidia dubbel zoveel prestaties met hetzelfde verbruik van een traditionele x86-server.
Zoals je verwacht is Grace compatibel met de volledige Nvidia stack en kan de chip optimaal gebruik maken van de verticale integratie met Nvidia-hardware waaronder RTX-GPU’s, alles binnen HPC (High Performance Computing), Nvidia AI en Omniverse. De superchip is vanaf de eerste helft van 2023 beschikbaar.
De Grace Hopper superchip, GPU én CPU in één socket, biedt dan weer 600 GB GPU-geheugen en een 900 GB/s interface. Ook hier wordt opnieuw gebruik gemaakt van NVLink-C2C als interconnect. Die laatste wordt nu door Nvidia opengesteld zodat fabrikanten met eigen chipdesigns de interconnect kunnen gebruiken.