Eerste Intel-GPU’s voor desktop pas voor tweede kwartaal

De eerste Arc Alchemist-GPU’s voor de desktop zullen pas in het tweede kwartaal op de markt verschijnen. Laptops zouden wel eerder verschijnen.

Intel laat aan investeerders weten dat zijn eerste Arc Alchemist-GPU’s pas voor het tweede kwartaal van dit jaar staan gepland. Voor grafische kaarten op maat van workstations is het zelfs nog wachten tot Q3 van dit jaar. De eerste laptops met de Intel-GPU’s aan boord zouden wel nog voor het einde van dit kwartaal in de rekken liggen.

Moeilijke lancering

Intel wil de concurrentie aangaan met AMD en Nvidia in de GPU-markt, maar geraakt maar moeilijk uit de startblokken. Op CES werden de eerste laptops met de Arc Alchemist-GPU’s van de fabrikant eerst aangekondigd, maar nauwelijks een dag later werden alle vermeldingen van een lanceringsdatum opnieuw verwijderd. Met wat geluk kunnen we voor het einde van dit kwartaal de eerste prestaties in laptops beoordelen, maar op een vergelijking tussen desktopkaarten van Intel en de twee gevestigde fabrikanten blijft het nog even wachten.

Intel bouwt al wel enthousiast verder op zijn GPU-roadmap. De chipbouwer plant om de designs van Arc-GPU’s in de grafische component van zijn CPU’s te verwerken met Meteor Lake: de veertiende generatie van Core. Daarmee volgt Intel concurrent AMD, dat zijn recentste Ryzen Mobile 6000-chips combineert met RDNA2-graphics vanuit het GPU-portfolio. Meteor Lake moet een grote grafische chiplet krijgen gebaseerd op Arc Battlemage-architectuur.

Pijl en maan

Zo ver is het nog niet. We zitten nog maar pas aan de twaalfde generatie van Intel-chips met Alder Lake en voorlopig bestaande GPU-ambities van Intel vooral op papier. In de marge van zijn investeerdersvergadering laat Intel nog weten dat de opvolger van Meteor Lake Arrow Lake zal heten. Daarna komt Lunar Lake. Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, dus wij wachten eerst en vooral op de eerste Intel-GPU’s in het wild.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home