Kmo’s willen wel AI gebruiken, maar kunnen vaak niet

ai kmo

Uit een rondvraag van Microsoft bij duizend bedrijfsleiders blijkt dat ook vanuit de hoek van de kmo-markt grote interesse is naar generatieve AI. Tegelijkertijd staat een gebrek aan kennis of middelen hen in de weg.

In het Small Business State of Mind-rapport legt Microsoft zijn oor te luister bij wat kleinere bedrijven vandaag bezig houdt. De softwarereus bevroeg duizend bedrijfsleiders van organisaties met maximaal 24 werknemers over actuele thema’s zoals AI en de inflatie. Hoewel het om een volledig Amerikaans onderzoek gaat, zullen de conclusies van het onderzoek ook herkenbaar klinken voor kmo’s in de Benelux.

lees ook

Van autopiloot tot copiloot: hoe zal AI ons (werk)leven veranderen?

AI: willen maar nog niet kunnen

Het zal je niet verwonderen dat artificiële intelligentie de rode draad doorheen de studie is. Microsoft zet alles in op AI en wijdde recent nog zijn Work Trend Index bijna volledig aan de impact van AI op ons werkleven. Ook de kmo-markt kijkt met interesse naar de technologie. 47 procent van de respondenten een positief effect kan hebben op het stroomlijnen van bedrijfsprocessen of het verbeteren van de dienstverlening. Bij bedrijfsleiders die zichzelf als expert zien, is dit percentage zelfs 88 procent.

Maar de praktijk volgt niet altijd de theorie. Een gebrek aan kennis over AI weerhoudt kmo’s om de technologie te implementeren. Slechts 10 procent van bedrijfsleiders weet hoe hij of zij AI in de dagelijkse processen zou kunnen inzetten.

Twee op drie zegt zelfs zo goed als niets te weten over de technologie, al toont een meerderheid (80%) wel de bereidheid om zich bij te schaven. 47 procent is dan weer zo overweldigd door de dagelijkse administratie van het bedrijf dat daar geen tijd meer voor over is.

Inflatie loert om de hoek

Als de kenniskloof geen obstakel vormt, dan is het wel de inflatie. Maar liefst 65 procent van de deelnemers ziet de inflatie als de grootste bedreiging voor het bedrijf. Inflatie doet ook besparen op IT. 49 procent vreest hoger risico te lopen op datalekken omdat er minder of niet meer geïnvesteerd wordt in beveiliging.

lees ook

Tandem inflatie en tekort aan talent vertraagt Belgische IT-projecten

Ook in België belanden IT-projecten op de lange baan wegens de inflatie, of worden ze net versneld uitgevoerd in de hoop te kunnen besparen. Dat blijkt uit een rondvraag van Beltug bij Belgische IT-bedrijven. Sharp concludeert dan weer dat Belgische kmo’s wel bereid zijn om in IT te investeren, maar niet altijd goed weten waarin ze moeten investeren. Meer over dat onderzoek lees je hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home