Belgische kmo investeert in IT, maar maakt niet altijd juiste investeringen

investeringen

Ondanks de inflatie blijven Belgische kmo’s investeren in IT, blijkt uit een onderzoek door Sharp. Maar datzelfde onderzoek toont ook aan dat kmo’s niet altijd goed weten waarin ze moeten investeren.

Veel bedrijven zijn vandaag de dag op zoek naar manieren om kosten te besparen, maar deze trend heeft geen invloed op de IT-investeringen. Dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek van Censuswide in opdracht van Sharp, waaraan ook 570 Belgische kmo’s meededen. 47 procent van de ondervraagde bedrijven zegt in 2023 te willen investeren in IT en heeft daar gemiddeld een ruime 40.000 euro voor opzij gezet. Slechts zeven procent moet bezuinigen op IT.

Bedrijfsleiders van kmo’s zijn zich bewust van het veranderende klimaat. De stijgende kost van levensonderhoud (30%) en leveringskosten (28%), het vinden en vooral behouden van talent (29%) en het beheren van hybride werkplekken (34%) worden als grootste uitdagingen beschouwd, maar brengen op hun beurt ook bezorgdheden rond IT-ondersteuning en in het bijzonder beveiliging met zich mee.

Door te investeren in IT hopen kmo’s die uitdagingen het hoofd te bieden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat security hoog op de agenda staat: 35 procent zegt in betere beveiliging te willen investeren. Ook nieuwe hardware staat voor eveneens 35 procent op het verlanglijstje en 33 procent is bezig met of plant een cloudmigratie.

Basis vergeten

Het onderzoek van Sharp is helaas geen eenzijdig hoeraverhaal. Ondanks de hoge bereidheid investeert geen enkel bedrijf in de basis van IT. De zogenaamde cyber essentials worden schromelijk over het hoofd gezien. Onder deze noemer vallen basiselementen van cybersecurity waaronder een herstelplan, beveiligingsconfiguratie en bescherming tegen malware.

“Dit onderzoek leert dat kmo’s het belang van IT inzien, maar niet altijd de kennis en capaciteit in huis hebben. Er ontbreekt vaak een duidelijke langetermijnplanning, waardoor er alleen in specifieke IT-projecten wordt geïnvesteerd. Hierdoor ontstaat de kans dat budgetten worden overschreden, doelstellingen niet worden behaald of het resultaat tegenvalt”, legt Peter Hoorn, Managing Director bij Sharp Benelux, de vinger op de zere wonde.

Inflatie en vertrek aan talent vertragen projecten

Bij grote en middelgrote bedrijven is de impact van inflatie op IT-investeringen veel zichtbaarder, bracht een rondvraag van Beltug aan het licht. 60 procent neemt maatregelen door lopende projecten uit te stellen (34 procent), minder nieuwe projecten op te starten (15 procent) of de uitvoering te versnellen wanneer dat de kosten beperkt (18 procent). Voor 82 procent is het gebrek aan IT-talent de reden om projecten uit te stellen.

lees ook

IT in België: vertraagde projecten, weinig cyber-crisisplannen en geen interesse in de metaverse

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home