FOD Financiën onderzoekt mogelijkheden blockchain

blockchain

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat onderzoeken of blockchaintechnologie iets kan betekenen voor zijn overheidsdienst. Dat zou een impact kunnen hebben op onder meer de werking van de douane, btw-controle en registratie van vastgoed.

Volgens Belga moet de studie ook leiden tot een ‘confidentiële analyse’ over de mogelijke impact van blockchain. Enerzijds op de FOD Financiën zelf, maar ook op cijferberoepen, banken en het notariaat. Het kabinet erkent alvast dat blockchain een impact kan hebben op het personeelsbestand.

“Stilzitten is geen optie, dus men moet constant nieuwe evoluties en technologieën bekijken om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de organisatie van de fiscus”, klinkt het op het kabinet. “Het is vooral de bedoeling om eerst op macro-niveau te bekijken waar blockchain een meerwaarde kan bieden.”

Drie domeinen

De FOD Financiën onderscheidt daarbij drie domeinen. Zo wil het onderzoeken of blockchain kan worden ingezet als alternatief voor de traditionele registratie van de aankopen, cessies en verdelingen van vastgoed.

Ook voor de btw-controle van Belgische bedrijven kan blockchain potentieel veel tijd en werk helpen besparen, net zoals voor een betere traceerbaarheid van containers door de douane.

Een eindrapport moet klaar zijn in de lente van 2019, de hele opdracht in 2020. Het kabinet kon niet meteen antwoorden op de vraag waarom de analyse confidentieel moet zijn.

Impact op jobs

Volgens het bestek voor de studie stelt blockchain de rol van de staat en de partners fundamenteel in vraag. De technologie is uitermate geschikt voor de registratie en controle van transacties, en maakt vervalsing nagenoeg onmogelijk. Blockchain kan daarom een alternatief bieden voor heel wat administratieve taken die nu door mensen worden uitgevoerd.

In Georgië werd de technologie reeds in april 2017 geïmplementeerd voor de registratie van vastgoed. Een huis kopen in Georgië is sindsdien een kwestie van uren geworden, waar dat in België soms maanden kan duren. Er is evenwel ook een keerzijde aan de medaille. Bij het bevoegde agentschap is sindsdien nog een derde van het aantal ambtenaren overgebleven.

Over een mogelijke terugloop in personeel zoals in Georgië, zegt het kabinet tegenover Belga het volgende: “We kunnen niet vooruitlopen op de resultaten van de studie. We hanteren een strategie waarbij de FOD zich meer focust op de kerntaken en de efficiëntie daarvan verhoogt. Dat kan versneld worden door de afbouw van overhead of inefficiënte processen en structuren. Digitalisering en technologie zorgt ervoor dat meer mensen zich efficiënter met deze kerntaken kunnen bezighouden.”

Notariaat

De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat verwelkomt de studie en vreest niet meteen voor een grote impact op hun personeel. De koepel werkt zelf reeds aan een blockchainproject om administratieve taken over te nemen. Het verwacht dat er zo meer tijd overblijft voor complexere dossiers en advies.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home