België gooit mislukt Europees blockchainproject een reddingsboei

blockchain belgië

De Europese Commissie investeerde al meer dan zestig miljoen euro in de ontwikkeling van een blockchainplatform dat maar niet van de grond komt. België probeert onder zijn voorzitterschap het project nu te herlanceren.

Het European Blockchain Services Infrastructure Consortium (EBSI) leek een stille dood te sterven, tot België in januari het stokje van voorzitter tijdelijk overnam. Ons land, met Staatssecretaris van Digitalisering Mathieu Michel (MR) voorop, lijken nog groot geloof in het project te hebben. Michel heeft er zijn persoonlijke missie van gemaakt om het project in leven te houden, schrijft Politico.

EBSI

Eerst een beetje geschiedenis. Het EBSI-project werd in 2018 aangekondigd met als doel om de private en publieke sector samen te brengen rond blockchaintechnologie. Aanvankelijk waren de ambities groot en er werden veel miljoenen euro’s gestoken in de ontwikkeling van pilootprojecten.

Door een reeks omstandigheden kwam het platform nooit echt van de grond. Betrokken personen getuigen aan Politico dat de interesse in het project snel afnam. Ook wettelijke obstakels en gebrekkige samenwerking tussen de lidstaten hielpen niet bepaald. De Europese Commissie snoeide vanaf 2022 flink in de subsidies om meer geld vrij te maken voor een andere technologiehype: artificiële intelligentie. Het hele project kostte Europa al meer dan zestig miljoen euro zonder dat het enige resultaten opleverde.

Wedergeboorte in de metaverse?

Geen bedrijf dat bij zinnen is, zou zoveel miljoen euro’s blijven uitgeven aan een project dat niet rendeert, en ook EBSI leek een stille dood te sterven. Maar Michel, die zich als een groot voorstander van blockchain profileert, ziet in het Belgisch voorzitterschap een kans om het project nieuw leven in te blazen. Hij ziet het geïnvesteerde geld ook niet als verloren.

“Zelfs als je 800.000 euro verliest, is dat geen geldverspilling in vergelijking met wat dit kan opleveren”, zei de minister in januari al tegen Politico. “Het punt is niet om te beslissen en er zelfs zeker van te zijn dat het de toekomst zal zijn. Het gaat erom nieuwe dingen te ontdekken en te doen.”

Omdat blockchain vandaag niet meer zo hip klinkt als in 2018, hangt Michel het project aan een andere kapstok: de metaverse. Hij gelooft dat het project kan worden omgedoopt tot een metaverse-ecosysteem. Het project krijgt de naam Europeum en negen van de 27 lidstaten zouden zelfs al hebben toegestemd om mee in te stappen. De meest invloedrijke lidstaten Frankrijk en Duitsland geven voorlopig nog geen steun.

Nu of nooit

Toch heersen er nog heel wat bedenkingen rond de ambities van Michel. Insiders omschrijven de visie van Michel rond de metaverse als ‘onduidelijk’. “Als Michel probeert uit te leggen wat hij aan het doen is, kan hij het niet duidelijk maken omdat het onduidelijk is”, zegt een anonieme bron aan Politico. Dat de Europese Unie al eens 387.000 euro verkwanselde aan een ‘metaverse-gala’ met zes aanwezigen, zal niet helpen.

lees ook

De Metaverse – virtueel failliet of is er nog hoop?

De tijd dringt dan ook voor Michel om zijn droom te realiseren. In juni moet ons land de fakkel weer doorgeven en het lijkt weinig waarschijnlijk dat er nadien weer iemand zal opstaan die de kar trekt. “Het zou jammer zijn als ze het project nu alle steun zouden geven en het daarna gewoon zouden vergeten. De vuurproef begint wanneer het Belgische voorzitterschap afgelopen is”, zegt een andere anonieme bron aan Politico.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home