Computerwetenschappers hebben een nieuwe methode gevonden om AI energie-efficiënter te maken. De onderzoeker legt een nieuw stukje van de puzzel om neuromorfische chips in AI-technologieën te gebruiken.
Volgens de testen van Wolfgang Maass kan AI veel zuiniger omspringen met energie. De resultaten deelden de onderzoekers met Nature Machine Intelligence. Door gebruikt te maken van neuromorfische chips zou de energiebehoefte drastisch verminderd worden, de onderzoeken wijzen namelijk op 1.000 keer energie-efficiëntere AI-toepassingen.
De voorgestelde chips bootsen eigenlijk het menselijke brein na. Stop dit in AI-technologieën en grote werklasten die veel van de chip vragen, worden veel energiezuiniger verwerkt.
lees ook
MIT gaat samen met TSMC, ASML en Amazon op zoek naar ecologische AI-hardware
Slimmer neuraal netwerk
De chips verwerken namelijk informatie zoals het neurale netwerk in ons brein. Neuronen ontvangen informatie van andere neuronen in hetzelfde netwerk en kunnen samen grote brokken informatie aan.
De manier waarop ons neurale netwerk informatie verwerkt, vormde al langer de basis voor het artificiële neurale netwerk dat AI-technologieën aanstuurt. Traditioneel werden deze neuronen alleen in afzonderlijke chips geplaatst.
Neuromorfische chips breken met deze traditie en brengt geheugen en rekenkracht in één chip onder. Chipbedrijven zoals Intel en IBM ontwikkelden deze chips al, maar slaagden er niet in de chip in te zetten voor complexe taken.
lees ook
Intel-CTO over de toekomst van neuromorfische chips, AI en kwantumcomputing
Externe hulp
Maass en collega’s van de Graz University of Technology namen dit probleem onderhanden. Zij voegden het opslagmechanisme after-hyperpolarizing (AHP) toe, dat ons brein ook gebruikt.
De Loihi chip van de eerste generatie van Intel werd aan het werk gezet tijdens twee onderzoeken. Eerst moest de AI een handgeschreven drie uit een afbeelding die opgedeeld stond in honderden individuele pixels herkennen. Daarna kreeg de computer een test begrijpend lezen voorgeschoteld. In het eerste onderzoek presteerde de chip 1.000 keer energiezuiniger, tijdens de tweede test werd zestien keer efficiënter met energie omgesprongen.
Deze testen kunnen de neuromorfische chips een duwtje in de rug geven. De chips blijken namelijk efficiënter met energie te kunnen omspringen, maar kunnen ook meerdere stukken informatie aan elkaar koppelen.