AI en automatisering volgens Gartner noodzakelijk om niet in data te verdrinken

Gartner

De digitale transformatie heeft heel wat extra datastromen teweeggebracht. Zodat bedrijven niet verdrinken in de eindeloze stroom van gegevens, zet Gartner de belangrijkste ontwikkelingen uiteen.

Op het virtuele Gartner IT Symposium/Xpo Americas-evenement ging Gartner wat dieper in op de uitdagingen op bedrijfsvlak die de pandemie met zich heeft meegebracht. Zo ziet het bedrijf dat het nieuwe werkmodel waarbij werken op afstand mogelijk is, vraagt om een nieuwe technologische structuur.  

Verder ziet Gartner dat naast het werken ook andere activiteiten zijn overgestapt naar de digitale wereld. Door deze ontwikkeling dienen bedrijven een pak meer gegevens te verwerken. Hiervoor bestaan verschillende technieken en Gartner geeft bedrijven verduidelijking over de toekomst van deze technieken.

De toekomst is voor artificiële intelligentie

Data fabrics zijn flexibele, veerkrachtige methoden om informatie eenvoudiger te delen tussen platformen. David Groombridge, vicepresident van Gartner Research, legt uit waarom data fabrics de toekomst zijn: “De echte waarde van een data fabric is het vermogen om het datagebruik dynamisch te verbeteren door middel van de ingebouwde analyses, waardoor de inspanningen op het gebied van databeheer tot 70% worden verminderd.”

Hiernaast is het voor bedrijven belangrijk dat data op de juiste manier wordt gelezen en gebruikt. Zonder een correcte analyse levert data namelijk niets op. Decision Intelligence is daardoor in opmars. De technologie is namelijk speciaal ontwikkeld om te begrijpen hoe beslissingen worden genomen en op welke manier de beslissing zal uitpakken.

De intelligente technologie wordt verder bijgevallen door Generative Artificial Intelligence, een vorm van AI die bijvoorbeeld tekst gebruikt om nieuwe, originele inhoud te creëren. Gartner ziet een sterke toekomst voor deze technologie en voorspelt dat 10 procent van alle geproduceerde data in 2025 komt van Generative AI. Dat is 9 procent meer dan vandaag de dag het geval is.

Generative AI zal op zijn beurt dan weer AI Engineering ondersteunen. Volgens Groombridge zal 10 procent van de bedrijven aan AI Engineering doen tegen 2025. “Die 10 procent zal minstens drie keer meer waarde genereren dan de 90 procent van de bedrijven die AI Engineering niet toepast.”

Automatisering komt in een stroomversnelling

AI krijgt de komende jaren dus een impuls en automatisering volgt automatisch die weg, voorspelt Gartner. Volgens Groombridge kan de traditionele programmering en automatisering niet bijbenen met dat tempo, waardoor Autonomic Systems vanzelf belangrijk worden. Die systemen leren van hun omgeving zonder dat daar menselijke handelingen aan te pas komen.

Die helpen ook in de adoptie van Hyperautomation, zegt Groombridge. Die aanpak speelt opnieuw in op het snel automatiseren van processen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home