Onderzoek EU tegen Apple gaat ‘te traag’ voor Spotify

eu antitrust spotify vs apple

Dat het antitrustonderzoek tegen Apple al jarenlang aansleept, is niet naar de zin van Spotify. Het einde lijkt echter nog niet in zicht.

Daniel Ek, de mede-stichter en huidige CEO van Spotify, was deze week te gast in het Europese Parlement te Brussel voor een ontmoeting met Eurocomissaris Magrethe Vestager. Spotify diende inmiddels drie jaar geleden een klacht in tegen Apple bij de Europese Commisie, omdat de iPhonegigant zijn machtspositie zou misbruiken. Het is nog altijd wachten op de conclusie van dat onderzoek.

Volgens Financial Times zou Ek Vestager hebben aangespoord om meer vaart achter het onderzoek te zetten. Woorden die de Zweedse miljardair graag herhaalt aan Politico. Ek: “Als zakenman ben ik van nature ongeduldig. Ik wil dingen zien gebeuren, liever gisteren dan vandaag.”

Ek looft wel de verbetenheid waarmee Vestager en haar kabinet zich vastbijten in de zaak. Vestager zou Ek hebben duidelijk gemaakt dat de tijd nodig is om een sterk dossier op te bouwen tegen Apple. De Commissie wil voorkomen dat Apple een achterpoortje kan vinden om aan eventuele sanctie te ontglippen.

Witte ridder

Wat is nu weer de inzet van het juridische gevecht tussen Spotify en Apple? De Zweedse muziekstreamingdienst probeert het ‘monopolie’ van Apple te doorbreken. Het is geen geheim dat Apple de touwtjes van het iOS-ecosysteem graag strak in handen houdt. Apps kunnen uitsluitend gedownload worden via Apple’s eigen appwinkel. “Om de veiligheid te garanderen”, beargumenteert Apple.

Waar Spotify zich vooral aan ergert, is dat Apple appontwikkelaars ook verplicht om betalingen van in-app aankopen langs hun betaalsystemen te laten verlopen én op elke aankoop een commissie van dertig procent pakt. Vervelend voor apps zoals Spotify die naast een gratis versie ook betalende abonnementen aanbieden. Om de commissies te compenseren, verhoogde Spotify de Premium-prijzen aanzienlijk voor iOS-gebruikers.

lees ook

Google Play Store opent deuren voor alternatieve betaalsystemen in Europa

Spotify staat lang niet alleen in die frustratie, bevestigde Ek nogmaals aan Politico. Ek: “Elke dag wordt ik aangesproken door ontwikkelaars die zich niet durven uitspreken tegen de oneerlijke praktijken van Apple”. De Zweedse streaminggigant nam in 2019 dan maar de rol van witte ridder op zich.

Tolpoorten omzeilen

Met hulp van de Europese Commissie probeert Spotify een omweg te zoeken langs de tolpoorten van Apple. Spotify eist concreet dat Apple ontwikkelaars de kans geeft alternatieve betaalmethodes te implementeren of apps via een ander kanaal dan de App Store te sideloaden.

Die tweede piste is ondenkbaar voor Apple omdat het de veiligheid van iOS in gedrang zou kunnen brengen. Het toelaten van betaalmethodes zal Apple ook niet met de glimlach doen.

Het onderzoek loopt zoals gezegd nu al drie jaar. Er is nog geen deadline in zicht wanneer de Commissie zijn bevindingen openbaar zal maken. Pas dan kan een rechtszaak van start gaan. Het zou nog jaren kunnen duren vooraleer er definitief uitsluitsel komt.

Google geeft het goede voorbeeld

Spotify krijgt hulp uit onverwachte hoek. Google voerde in 1 september nieuwe regels in voor Google Play die het appontwikkelaars mogelijk maken alternatieve betaalmethoden aan te bieden. Dat zou de druk op Apple kunnen verhogen om zijn beleid te herzien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home