CEO Ericsson vindt dat Europa zichzelf in de voet schiet met ‘overregulering’

ericsson mwc 2024

Börje Ekholm, topman van het Zweedse telecombedrijf Ericsson, haalt in een interview uit naar het Europese antitrustbeleid. Hij vreest dat overregulering de concurrentiekracht van Europa ondermijnt.

“Overregulering maakt Europa irrelevant”, zegt Ekholm in een interview met de Britse krant Financial Times. De topman van Ericsson is duidelijk geen fan van de huidige antitrustregels van de Europese Unie. Volgens Ekholm zijn die zo verregaand dat Europa zijn eigen concurrentiekracht ondermijnt. “We zijn op weg om een museum te worden: geweldig eten, geweldige architectuur, geweldig landschap en geweldige wijn, maar geen industrie meer.”

Het is niet de eerste keer dat de Ericsson-topman het Europese beleid hekelt. Hij heeft zich jarenlang geërgerd aan de traagheid waarmee 5G op gang komt in Europa. Consolidatie tussen de grote spelers zou investeringen kunnen versnellen, maar Europa houdt die vaak tegen uit vrees voor prijsstijgingen. De EU zou er nu wel over nadenken om mergers in de telecomsector minder in de weg te liggen.

Ekholm spreekt vooral ook in naam van zijn eigen portefeuille en die van zijn bedrijf. Ericsson zag zijn inkomsten met vijftien procent achteruitgaan in het eerste kwartaal van dit jaar. Het bedrijf wijt dat zelf aan ‘aanhoudende zwakte van de markt’. Met het wegvallen van Huawei en andere Chinese partijen in veel Europese landen, is Ericsson één van de grootste spelers in de Europese telecomindustrie. Ook concurrent Nokia rapporteerde een dip in verkoopinkomsten.

De Zweedse miljonair ziet zich wel gesteund in zijn sentiment dat Europa te traag en risico-avers is. Nicolai Tangen, CEO van het Noorse oliestaatsfonds, zei recent aan Financial Times dat het Europese businessklimaat veel minder aantrekkelijk is dan de Verenigde Staten. Frans president Emmanuel Macron spreekt zelfs van een ‘dodelijke bedreiging’ die over Europa hangt.

“Europa is op weg om een museum te worden: geweldig eten, geweldige architectuur, geweldig landschap en geweldige wijn, maar geen industrie meer.”

Börje Ekholm, CEO Ericsson

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home