Google Play Store opent deuren voor alternatieve betaalsystemen in Europa

google play store

Appontwikkelaars mogen vanaf nu een eigen of third-party betaalsysteem gebruiken voor aankopen via de Play Store. Zo hoeven ze minder commissie af te staan aan Google.

Nadat Google in juli de belofte maakte externe betaalplatformen mogelijk te maken, gaan de vernieuwde regels ook effectief van kracht in Europa. Appontwikkelaars uit landen van de Europese Economische Regio (waartoe België behoort) kunnen zich registreren voor een testprogramma om aankopen langs een eigen of third-party betaalplatform te laten verlopen.

In de kleine lettertjes gelden wel enkele voorwaarden. Zo gelden de nieuwe regels voorlopig nog niet voor gameontwikkelaars. Ook mogen appontwikkelaars de externe betaalplatformen enkel als een alternatief naast en niet ter vervanging van Google’s betaalplatform aanbieden. Uiteraard worden ook enkel betaalmethoden toegelaten die voldoen aan de veiligheidsvoorschriften opgelegd door Google.

De strijd om commissies

Toch doet Google hier een significante toegeving naar appontwikkelaars. Het beleid dat Google en Apple hanteerden voor aankopen via hun appwinkels lag zwaar onder vuur. Appontwikkelaars moesten verplicht gebruik maken van de betaalsystemen van de techreuzen. Zogezegd om gebruikers een beveiligde betaalomgeving te garanderen.

Google en Apple rijfden echter zelf ook miljoenen dollars aan extra inkomsten binnen door commissies tot dertig procent op die aankopen te eisen. Een hetze rond de populaire game Fortnite bracht het betaalmonopolie van Google en Apple tot wankelen, al klaagden Spotify en andere bedrijven daar al jaren steen en been over.

Zuid-Korea voerde eind 2021 als eerste land een wettelijke verplichting in voor Google en Apple om alternatieve betaalmethoden toe te staan. Europa volgde dit jaar met de goedkeuring van de Digital Markets Act. Google neemt de Zuid-Koreaanse regels als maatstaf voor het globale testprogramma.

Ook in dit systeem zal Google nog wel steeds commissies vragen. Die worden ingeperkt met vier procent als de betaling langs een extern betaalplatform verloopt. Ontwikkelaars die deelnemen aan het programma dienen hun gebruikers zelf op de hoogte te brengen van de aanpassingen.

Wat doet Apple?

De beleidswijzigingen zullen de druk alleen maar verhogen op Apple om hun App Store ook open te stellen voor alternatieve betaalmethoden. Voorlopig lijkt Apple daartoe alleen bereid te zijn wanneer de wet het verplicht. Dat is onder meer het geval in Nederland voor datingapps.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home