Huawei wil Westerse concurrent voor zichzelf uit de grond stampen

huawei

Huawei is bereid éénmalig al zijn 5G-gerelateerde IP aan een Westers bedrijf te verkopen. Zo moet er een concurrent ontstaan die gelijkwaardig is aan Huawei zonder Chinese affiliaties. Huawei hoopt met het plan de Westerse vrees Chinese dominantie op de 5G-markt te temperen.

Huawei-oprichter Rhen Zhengfei vertelt in een interview met The Economist dat hij bereid is de oprichting van een concurrent voor zijn bedrijf te steunen. Concreet speelt Zhengfei met het idee om al Huawei’s intellectuele eigendom, technische blauwdrukken en patenten met betrekking op 5G éénmalig te verkopen aan een Westerse speler. Die zou dan naar goeddunken met de IP aan de slag mogen gaan. Na de verkoop zou Huawei op zijn eigen tempo verder werken aan 5G, en zou de koper hetzelfde mogen doen. In essentie pleit Zhenfei voor de oprichting van een Westers alternatief voor Huawei, dat op het vlak van 5G op gelijke voet aan de concurrentiestrijd mag beginnen.

Bazookaschot

De plannen lijken op een bazookaschot in eigen voet. De Huawei-oprichter hoopt echter dat een Westerse concurrent een positieve impact zal hebben op het eigen bedrijf. Huawei is momenteel het slachtoffer van een handelsoorlog waarin de VS het voortouw heeft genomen. Onder het mom van tot nader order ongefundeerde spionage-aantijgingen wordt het gebruik van Huawei-apparatuur in verschillende landen waaronder de VS, Australië en Nieuw-Zeeland aan banden gelegd.

Zhenfei redeneert dat de dominantie van Huawei op de 5G-markt een belangrijke oorzaak is voor de huidige situatie. Het Westen zou als de dood zijn voor een scenario waarbij zowat alle 5G-apparatuur met Huawei-technologie wordt gebouwd. Een gelijkwaardige Westerse speler zou de concurrentiestrijd aanzwengelen en de dominantie van Huawei inperken. Dat moet op zijn beurt zorgen voor minder argwaan, zodat Huawei opnieuw normaal zaken kan doen met Westerse landen.

Geen concurrentie

Met het idee suggereert de CEO dat er momenteel geen gelijkwaardige concurrenten bestaan voor Huawei in het Westen, tenminste als het op 5G aankomt. Alternatieve telecomspecialisten zoals Ericsson en Nokia worden door de Chinezen met andere woorden niet als geloofwaardig beschouwd.

Het plan doet heel wat vragen rijzen. De belangrijkste daarvan is de haalbaarheid. Het is eerder twijfelachtig dat de Chinese overheid zal toestaan dat Huawei’s waardevolle IP in Westerse handen komt op deze manier. Bovendien is het helemaal niet duidelijk of Zhenfei’s inschatting van de problemen ook strookt met de werkelijkheid. De VS zouden net zo goed kunnen beslissen om de Huawei-blokkade voort te zetten, ook na de creatie van een nieuwe speler. De plannen illustreren vooral dat Huawei erg verveeld begint te raken met de situatie en bereid is drastische maatregelen te nemen om uit de huidige impasse te raken.

Gerelateerd: Huawei België voelt effect Amerikaanse sancties op smartphoneverkoop

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home