PC-geheugen binnenkort sneller en veiliger met nieuwe DDR5-standaard

ddr5 ram geheugen

Processoren die steeds sneller worden, AI-toepassingen, alles roept om sneller geheugen. JEDEC, het orgaan rond chipstandaarden, heeft daarom DDR5-8800 goedgekeurd.

De fabrikanten en softwaretoepassingen willen steeds snellere hardware, maar iedereen moet zich aan de beschikbare standaarden houden. Bij de geheugenfabrikanten moeten ze luisteren naar JEDEC, een centraal orgaan dat over de chipstandaarden gaat binnen het geheugensegment.

Vandaag staat de limiet voor geheugensnelheden op DDR5-6800. Met de nieuwe officiële aankondiging wordt dat opgetrokken naar DDR5-8800. Hiermee kunnen fabrikanten snelheden tot 8.800 Mbps realiseren.

Het vastleggen van de standaard betekent niet dat je morgen al naar de winkel kan. Geheugenfabrikanten, maar ook processorfabrikanten en moederbordmerken, moeten nu deze nieuwe standaard ondersteunen. Nieuwe hardware moet nog worden gemaakt en getest. Reken op minstens tweee jaar voor we de eerste hardware op de markt zien die de nieuwe standaard ondersteunt.

Naast een snelheidsboost zit er ook een verbeterde beveiliging in de nieuwe standaard om de integriteit van DRAM-gegevens te verbeteren. Onder de noemer Per-Row Activation Counting (PRAC) worden DRAM-activaties nauwkeurig geteld op woordregel-granulariteit. Wanneer DRAM met PRAC een buitensporig aantal activeringen detecteert, wordt het systeem gewaarschuwd om het verkeer te pauzeren.

De volledige details rond DDR5-8800 kan je hier vinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home