AWS maakt Graviton 4 beschikbaar voor grote publiek

AWS maakt zijn EC2-instances gebouwd op de eigen Graviton 4-chips algemeen beschikbaar. Die moeten tot dertig procent performanter zijn dan hun voorgangers.

De Amazon EC2 r8g-instances gebouwd met de eigen Graviton 4-chips van AWS zijn algemeen beschikbaar. AWS kondigde Graviton 4 en de instances aan tijdens Re:Invent vorig jaar, en verleende al toegang via een preview-programma. Nu hoopt AWS het enthousiasme voor het ARM-gebaseerde nog te doen toenemen.

ARM-chip

Net als de eerdere edities van Graviton is deze chip gebaseerd op een 64 bit-ARM-architectuur. De chip telt 96 Arm Neoverse VS-kernen, met in elke kern 2 MB L2 cache. In combinatie met de twaalf DDR5-5600-kanalen kan Graviton4 tot veertig procent snellere prestaties leveren voor database-applicaties dan zijn voorganger.

De EC2 r8g-instances maken gebruik van minimaal één Graviton 4-vCPU (waarbij je een kleine virtuele machine met één rekenkern krijgt). Je kan ze verder configureren met steeds verdubbelende hoeveelheden kernen, tot het maximum van 96 vCPU’s in de r8g.24xlarge waarbij je de hele Graviton 4-chip ter beschikking krijgt.

AWS biedt nog één grotere optie met r8g.48xlarge, waarbij de fabrikant twee Graviton 4-CPU’s in een dual socket-configuratie combineert voor een totaal van 192 rekenkernen. De opties waarbij de capaciteit van één of twee chips volledig afneemt, zijn ook in een bare metal-smaakje beschikbaar.

Efficiënter dan x86

AWS stelt dat de r8g-instances tot dertig procent performanter zijn dan hun voorgangers gebaseerd op Graviton 3. De cloudreus stipt bovendien aan dat de ARM-architectuur zuiniger is voor de meeste workloads, en de uitstoot van broeikasgassen zo mee tempert.

Volgens AWS zijn de r8g-instances ideaal voor Linux-workloads waaronder container-toepassingen en micro-services. Ook eigen toepassingen geschreven in populaire talen zoals /C++, Rust, Go, Java, Python, .NET Core, Node.js, Ruby, en PHP zouden efficiënter draaien op Graviton dan op klassieke x86-instances met processors van Intel of AMD. Tot slot blinkt Graviton 4 volgens de hyperscaler uit in database-toepassingen.

De AWS r8g-instances zijn algemeen beschikbaar in de Europa (Frankfurt)-regio, en in de VS in de regio’s US East (N. Virginia), US East (Ohio) en US West (Oregon).

ARM-pionier

AWS zet meer dan vijf jaar in op servers met eigen ARM-chips, en bewees in die tijd de meerwaarde van Graviton en de ARM-architectuur in de cloud. De cloudreus pionierde ARM in de server, maar wordt intussen gevolgd door alle grote concurrenten. In de pc-markt heeft ARM nog een langere weg af te leggen, al zijn de M-chips van Apple intussen wel ingeburgerd. Ook Microsoft lijkt ARM eindelijk op een duurzame manier te omarmen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home