AWS Bedrock breidt fors uit: finetunen, agenten en vangrails

aws ai bedrock

AWS kondigt tijdens zijn re:Invent-beurs een reeks nieuwigheden aan voor Bedrock. De cloudprovider nodigt bedrijven om specifieke data met modellen te delen.

Bedrock speelt een cruciale rol in de AI-strategie van AWS en dat maakt de cloudreus zeer duidelijk tijdens zijn conferentie in Las Vegas. De naam Bedrock wordt in elke keynote meerdere keren genoemd. Bedrock is een soort doe-het-zelf-winkel voor generatieve AI. AWS stelt LLM’s van eigen makelij en van goedgekeurde externe partijen ter beschikking, maar laat klanten daar vooral zelf mee knutselen. De mogelijkheden met Bedrock zijn deze week weer flink uitgebreid.

lees ook

Salesforce haakt Einstein Copilot aan AWS Bedrock

Een eerste aankondiging is een finetuning-functionaliteit. Door bedrijfsdata te delen met modellen in Bedrock, leren die modellen je bedrijf beter kennen en dat zal leiden tot output waar je ook meer mee bent, is het algemene uitgangspunt. Niet ieder bedrijf is even happig om interne data te delen met LLM’s die op de servers van publieke cloudproviders gehuisvest zijn. AWS verzekert dat alle input die je aan Bedrock geeft, nooit buiten de grenzen van je AWS-account gaan.

De gefinetunede modellen vormen de basis voor een volgende nieuwe functionaliteit: Agents for Bedrock. Met deze functie kan je complexe taken programmeren en die door je getrainde AI-modellen laten uitvoeren. Ook hiervoor nodigt AWS bedrijven uit om hun data te delen. Is je model getraind op specifieke data, kan die ook veel concretere taken uitvoeren.

Binnen de lijntjes blijven

Data privacy is niet het enige discussiepunt rond generatieve AI. Het eerste model dat volledig vrij is van hallucinaties moet nog uitgevonden worden. AWS claimt niet de perfecte oplossing te hebben gevonden, maar de nieuwe Guardrails moeten er wel voor zorgen dat je AI-modellen niet ontsporen. Een chatbot die de eigen werknemers of, nog erger, klanten van onjuiste informatie voorziet of schoffeert, doet je reputatie als bedrijf geen goed. Met Guardrails kan je zelf gedragsregels opstellen en die via Bedrock implementeren in je AI-modellen.

Catalogus

Tenslotte breidt AWS de catalogus van Bedrock flink uit. Anthropic was de eregast tijdens de keynote van CEO Adam Selipsky. Het nieuwe paradepaardje van Anthropic, Claude 2.1, zal beschikbaar komen via Bedrock. AWS wil daarmee aan de wereld laten zien dat zij, en niet Google Cloud, de geliefkoosde cloudpartner zijn van Anthropic. Die investering van vier miljard dollar moet immers opleveren.

lees ook

De ecologische voetafdruk van AI: een tikkende tijdbom?

Naast Claude 2.1 komt ook een versie van Meta’s LLaMA 2 die maar liefst 70 miljard parameters telt mee in de catalogus. AWS kondigt ook nieuwe modellen uit het eigen laboratorium. De Titan-familie werd uitgebreid met twee tekstgeneratoren en een beeldgenerator die Dall-E moet bekampen. De kers op de generatieve AI-taart is de lancering van Amazon Q, een chatbot die iedere werknemer moet bijstaan met raad en daad.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home