AWS zet 230 miljoen dollar opzij voor AI-startups

aws

AWS doet bijkomende investeringen ter waarde van 230 miljoen dollar in zijn Accelerator-programma. Daarmee wil het AI-startups een duwtje in de rug geven.

AWS lanceerde vorig jaar een ‘accelerator’-programma voor startups die iets met generatieve AI doen. Met een persbericht kondigt het een flinke uitbreiding van het programma aan. AWS investeert een extra 230 miljoen dollar en breidt het aantal start-ups uit van 21 naar 80.

Met het Accelerator-programma wil AWS start-ups een duwtje in de rug geven. Startups zijn cruciaal voor innovatie, zegt AWS, maar hun leven is niet altijd eenvoudig. Ze hebben vaak te maken met beperkte middelen en uitdagingen zoals ethische en wettelijke complexiteit.

lees ook

Europese kmo’s lopen achter met ontwikkeling datastrategie en AI 

“Start-ups lossen de problemen op die gevestigde spelers links laten liggen. Zo dagen ze ons ook uit om te blijven innoveren. Maar het is niet eenvoudig om vandaag een start-up te zijn: in de media wordt dit vaak geïdealiseerd met succesverhalen. Veel start-ups mislukken omdat ze hun netwerk niet van de grond krijgen. Je kan het beste idee hebben, als niemand je merk kent, koopt niemand je product”, vertelde Marius Muller-Minde, die startups begeleid voor AWS, ons een jaar geleden.

Interessante klanten

AWS verleent startups toegang tot hun generatieve AI-diensten zoals Bedrock en Amazon Q, alsook infrastructuur voor inferentie en training. Daarnaast biedt het ook gratis AI-trainingen aan om het tekort aan AI-vaardigheden te verminderen. Zo wil de cloudreus kleinere bedrijven een duwtje in de rug geven om competitief te zijn in het generatieve AI-landschap.

lees ook

AWS plant grote investering in AWS European Sovereign Cloud en krijgt nieuwe CEO 

De cloudprovider doet dat niet alleen uit filantropie. Het programma bindt opkomende AI-bedrijven aan de AWS-cloudinfrastructuur. AI-bedrijven groot en klein zijn interessante klanten voor publieke hyperscalers, vanwege de grote hoeveelheden kracht die het opvoeden van AI-modellen vereist. Ook investeerders zien het potentieel van generatieve AI: in 2023 werd 21,8 miljard dollar geïnvesteerd in generatieve AI-startups, een verviervoudiging ten opzichte van 2022.

De aanmeldingsprocedure voor het AI Accelerator-programma is geopend. Bedrijven wereldwijd kunnen zich aanmelden, ongeacht in welke sector ze zitten. Ook enkele startups uit de Benelux zijn binnen geraakt. Het Belgische Relu heeft een plug-in voor tandheelkundige software ontwikkeld om handmatige taken te automatiseren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home