Amazon Web Services lanceert AWS European Sovereign Cloud

aws

AWS lanceert European Sovereign Cloud: een oplossing waarbij data gegarandeerd in de EU blijft. De cloud biedt een hoge mate van onafhankelijkheid, maar er zijn kanttekeningen.

AWS wil tegemoetkomen aan regels rond datasoevereiniteit in Europa, en lanceert daarom de AWS European Sovereign Cloud. Dat is een op en top Europese versie van AWS, op maat van klanten in bijvoorbeeld sterk gereguleerde sectoren, of cloudgebruikers die om andere redenen al hun data absoluut binnen de EU willen houden.

De AWS Sovereign Cloud wordt gescheiden van bestaande AWS-regio’s, maar zal wel dezelfde prestaties, beschikbaarheid en beveiliging bieden. AWS belooft voor al z’n cloudgebruikers dat het van klantendata afblijft, maar ook metadata is gegarandeerd beveiligd als onderdeel van de Sovereign Cloud. Bovendien gebeurt operationele ondersteuning enkel vanuit de EU. Zo zal zelfs een telefoontje voor support er niet voor zorgen dat er gegevens naar de VS stromen. Monitoring van gebruik en facturatie gebeurt ook vanuit Europa.

De oplossing is functioneel vrijwel identiek aan de klassieke cloud van AWS. Zo zullen klanten de Sovereign Cloud ook in een hybride context kunnen gebruiken via AWS Outposts of AWS Dedicated Local Zones. De eerste regio van de AWS European Sovereign Cloud verschijnt in Duitsland en is beschikbaar voor alle Europese klanten.

(Niet) echt soeverein

Of de European Sovereign Cloud echt soeverein is, valt te betwisten. AWS introduceert in ieder geval erg gedetailleerde en robuuste mechanismen om Europese data veilig inde EU te houden. Hoewel de Sovereign Cloud gescheiden is van de rest van de AWS-cloud, blijft AWS echter de eigenaar. Amazon heeft z’n hoofdkwartier in de VS en is onderhevig aan de Patriot Act daar. In extreme gevallen zou het bedrijf moeten meestappen in een gerichte vraag van de VS om data te delen, zelfs wanneer die in de Sovereign Cloud zit. Dat legde Gordon Thompson van Cisco destijds duidelijk uit.

lees ook

Microsoft lanceert soevereine clouddienst in samenwerking met Proximus

Die strekking volgt ook AWS-concurrent Microsoft, dat met Azure marktleider is in onze contreien. Microsoft stelde vorig jaar zijn Cloud for Sovereignty voor de publieke sector voor, en werkte daarvoor samen met lokale partners. Op die manier kan Microsoft zich echt volledig lostrekken van het aanbod. In ons land werkte de cloudprovider voor de dienst samen met Proximus. AWS gaat minder ver, maar introduceert wel een dienst met verregaande datasoevereiniteit die voor het gros van de gevallen kan volstaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home