Review: Apple iPhone 8 en iPhone 8 Plus smartphone – tussenpaus of serieuze optie?

Op 12 september 2017 onthulde Apple zijn nieuwste iPhones. Niet alleen werden er de iPhone 8 en iPhone 8 Plus onthuld, maar ook de iPhone X. Die laatste telefoon kreeg de meeste aandacht – niet gek, gezien het feit dat daar bijna de enige échte vernieuwingen in zitten – maar dat neemt niet weg dat er nog twee andere toestellen gepresenteerd zijn. En die zijn een stuk schappelijker geprijsd. 

Waar de iPhone X namelijk 1159 euro zal kosten bij lancering, hebben de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus een iets betere prijs. De iPhone 8 kost in de goedkoopste variant 809 euro en de iPhone 8 Plus gaat voor een nog altijd tamelijk forse 919 euro over de toonbank. Beide apparaten beschikken over een lcd-scherm, 3 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslag. Uiteraard is er ook een versie beschikbaar met meer opslag (bij beide toestellen met 256 GB), maar daar betaal je ook fors meer voor. In dit artikel bespreken we de iPhone 8 Plus met 256GB opslagcapaciteit. Dat is het model dat Apple ons ter test heeft opgestuurd. Daarnaast pakken we daar waar relevant ook de ‘gewone’ iPhone 8 mee.

Kleine veranderingen

Het zal de meeste mensen wel zijn opgevallen: de iPhone 8 en iPhone 8 Plus zien er heel erg bekend uit. Dat komt omdat Apple de toestellen niet veel anders heeft ontworpen dan de iPhone 7 en de iPhone 6. Daarmee zitten Apple-fans al een paar jaar vast aan eenzelfde design, waardoor de toestellen een beetje een sleets imago hebben gekregen.

Waarom Apple, dat doorgaans om de twee jaar een nieuw design ontwikkelt, nu al sinds de iPhone 6 met hetzelfde design werkt, is niet zeker. Dit jaar zal er hoogstwaarschijnlijk veel geld, tijd en energie gestoken zijn in de iPhone X. Wellicht is men achter de schermen al dermate lang bezig met dat design, dat ook de versie van vorig jaar daardoor geen nieuw design heeft gekregen.

Zo zie je dus nog altijd eenzelfde uitstulping aan de achterkant van de smartphone, waar de camera zit. Wel is de achterkant in tegenstelling tot de iPhone 7 voorzien van glas, in plaats van metaal. Dat maakt meteen het draadloos laden mogelijk, een van de belangrijkste nieuwe eigenschappen van dit toestel. Andere kleine verbeteringen worden behaald op gebieden als de processor en het eerder genoemde opslaggeheugen.

Uiterlijk & software

De Apple iPhone 8 wordt zoals gebruikelijk geleverd geleverd met alle gebruikelijke accessoires. In de doos tref je dus een pennetje aan om de sim-tray te openen, uiteraard een oplader en een hoofdtelefoon. Deze is voorzien van een Lightning-aansluiting, omdat ook de iPhone 8 en 8 Plus niet meer over een 3,5mm-aansluiting beschikken. Mocht je nog een hoofdtelefoon hebben zonder deze aansluiting, dan kun je het eveneens meegeleverde verloopje van Lightning naar 3,5mm gebruiken.

Design van het toestel

Wij vinden de iPhone 8 Plus er weer mooi en strak uitzien, al is dat uiteraard een persoonlijk oordeel. Het is wel zoals hierboven al aangehaald het zoveelste Apple-toestel met hetzelfde design. Snel vaststellen of je met een iPhone 6, 7 of 8 te maken hebt, is niet altijd even eenvoudig. Dit betekent ook dat de iPhone 8 en 8 Plus niet meegaan met de trend van het steeds verder terugbrengen van de dikte van de bezels. Dit zorgt ervoor dat de iPhone 8 Plus met 5,5-inch scherm in een relatief forse behuizing zit. Met name boven en onder het scherm zijn de bezels dik. Onderaan zit nog veel ruimte voor de thuisknop en een vingerafdrukscanner en bovenaan alle plek voor de stereo en een selfiecamera. Ook tref je helemaal bovenaan een lichtsensor aan.

Aan de achterkant van het toestel een kleine vernieuwing: het toestel is er van glas gemaakt. Dat is volgens Apple allesbehalve breekbaar: het gaat om door het bedrijf zelf ontwikkeld glas dat een flinke valpartij zou moeten kunnen doorstaan. Een voordeel van het glas is dat je het apparaat draadloos kan opladen, al is dat niet heel snel en levert Apple daar niets voor mee. Verder zien we de uitstulping die we kennen van dit design, in het geval van de iPhone 8 Plus voor de dubbele camera. Op de iPhone 8 zit nog een enkele.

De software: iOS 11

Apple heeft de iPhone 8 en iPhone 8 Plus voorzien van de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem – iOS 11. Voor een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden hiervan, verwijzen we je door naar onze artikel daarover, in deze recensie volstaan enkele korte opmerkingen.

iOS 11 is vooral weer meer van hetzelfde, net als voorgaande versies van het besturingssysteem voerde Apple vooral optimalisaties uit. Qua uiterlijk krijg je dus grotendeels wat je vermoedelijk al gewend bent van de software. De knoppen zijn groot en makkelijk te bedienen en apps zien eruit zoals je vermoedelijk gewend bent.

Vooral nieuw is het bedieningspaneel, dat er op het eerste gezicht wat rommelig uitziet, maar voor de verandering niet uit meerdere pagina’s bestaat. Ook kan je het deels zelf instellen en kiezen welke knoppen je wil zien. Verder is het notificatiescherm nu gelijk aan het lockscreen en zie je groot de tijd staan en wat meldingen die je ontvangen hebt. Nieuw is verder nog de stem van Apple’s Siri, die iets meer meeleeft en ‘emoties’ toont. Dat houdt vooral in dat de intonatie van Siri soms iets anders is, wat een geinige gebruikservaring oplevert.

Significant veranderd is verder de manier waarop Apple documenten en foto’s opslaat (die zijn nu wat kleiner) en het nieuw toegevoegde bestandssysteem. Voor het eerst in de geschiedenis van het mobiele OS van Apple is er een overzicht van laatst geopende bestanden te vinden. Heel interessant is dat niet, want echt veel informatie valt er niet in te vinden. Tegelijk was het wel een stap waar we al langer op zaten te wachten en is het mooi dat Apple die eindelijk genomen heeft.

Tot slot voegt Apple nog de ARkit toe, die ontwikkelaars meer mogelijkheden biedt om augmented reality tools te ontwikkelen. Dat is handig, maar levert vooralsnog weinig interessants op. Een van de interessante toepassingen die we tot nu toe hebben gezien is de app van Ikea, waarmee je meubels in je woonkamer kan plaatsen om te zien hoe mooi ze daar zouden staan.

Hardware & specificaties

Waar de iPhone 8 Plus wat het design betreft wel heel bekend voorkomt, zit dat wat de specificaties betreft iets anders. Net als elk jaar is er weer een gloednieuwe processor. In het geval van de iPhone 8 en 8 Plus gaat het om een van de krachtigste chips ooit in een smartphone, de door Apple zelf ontwikkelde A11 Bionic SoC.

De processor heeft zes rekenkernen – waarvan twee voor prestaties en vier voor efficiency. De twee prestatiekernen zijn tot wel 25 procent sneller dan die in de vorige generatie Apple-processoren en de efficiencykernen wel 70 procent. Interessant is ook de door Apple zelf ontworpen GPU, die specifiek ontworpen is om augmented reality toepassingen zo soepel mogelijk weer te kunnen geven. Dat is ook erg belangrijk, aangezien het daar vol op inzet.

True Tone display

Apple heeft de iPhone 8 en zijn grotere iPhone 8 Plus broertje verder voorzien van gloednieuwe schermen. Wat de iPhone 8 betreft, gaat het om een 4,7-inch display met 1334×750 pixels. De iPhone 8 Plus heeft een 5,5-inch scherm met 1920×1.080 pixels. In allebei de gevallen gaat het om een Retina-scherm, dat ditmaal ook voorzien is van de door Apple ontwikkelde True Tone-technologie.

Bij de True Tone-technologie passen de kleuren van de schermen zich aan de omgeving aan. Het gevolg is in theorie dat de kleuren daardoor levensechter zijn. Om dat te realiseren, wordt er een lichtsensor gebruikt die subtiele aanpassingen maakt in de witbalans. Daardoor  zien plaatjes op het scherm er natuurlijker uit, en is het minder belastend voor de ogen om lange tijd naar het scherm te kijken. Ook zijn de schermen voorzien van 3D-touch technologie. Dat werd in de vorige generatie iPhones geïntroduceerd.

Werk- en opslaggeheugen

Lange tijd voorzag Apple het instapmodel van iPhones slechts van 16 GB opslaggeheugen, wat niet heel aantrekkelijk was gezien de grote hoeveelheid apps die veel mensen op hun toestel installeren. Doordat de camera ook steeds beter werd, namen de foto’s eveneens steeds meer ruimte in. Met de iPhone 7 koos het bedrijf al voor 32 GB aan opslaggeheugen in het instapmodel en dat is met deze nieuwste generatie nog verder opgeschroefd. Apple voorziet de nieuwste generatie iPhones standaard van 64 GB aan opslaggeheugen. Verder is er maar één andere variant en die beschikt over 256 GB.

Allebei de apparaten hebben verder slechts 3 GB aan werkgeheugen. Volgens Apple is daarvoor gekozen omdat de apparaten simpelweg niet meer nodig hebben om soepel te kunnen werken, ook al steekt het wat schril af tegenover bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 8 die over 6 gigabyte aan werkgeheugen beschikt. Apple heeft uiteraard de luxe om hardware en software precies op elkaar af te stemmen, iets wat op Android-apparaten niet kan. Je kunt dan ook met op papier minder krachtige specificaties dezelfde en soms wel betere prestaties neerzetten.

Camera’s

De iPhone 8 is voorzien van een enkele 12-megapixelsensor en dus uiteraard ook van een enkele lens. De zogeheten imaging processor, die de beelden verwerkt, is volgens Apple weer verbeterd en er is voorzien in optische beeldstabilisatie. Daardoor zou het niet zo uit moeten maken hoe stabiel je hand is, het apparaat schiet toch wel nette plaatjes. Video’s kunnen openomen worden met 4K, waardoor die van hoge kwaliteit zouden moeten zijn.

De iPhone 8 Plus heeft een dubbele camera. Het gaat om twee 12-megapixelsensoren. Eentje daarvan is een telelens en de andere een groothoeklens (dit is dezelfde die ook in de iPhone 8 zit). Op dit model is optische zoom toegevoegd. Hiermee kun je inzoomen zonder in te teren op de resolutie. Dat laatste gebeurt wel als je digitaal inzoomt.

De camera’s krijgen bij allebei de toestellen een cruciale rol: ze zijn nodig om augmented reality mogelijk te maken.

Gebruikservaring

Vooropgesteld, je moet gewend zijn aan grote telefoons om met de iPhone 8 Plus om te kunnen gaan. Anders moet je niet beginnen aan dit toestel. Met 1 hand bedienen is niet eenvoudig, ook niet als je de weergave verkleint met behulp van enkele tikken op de startknop. Gebruikers van grote toestellen zijn dit uiteraard al gewend, die zullen hun toestel vaak met twee handen bedienen.

Er is echter een verschil tussen een groot paneel en een groot toestel. Samsung en andere smartphonefabrikanten hebben inmiddels bewezen dat het mogelijk is om vrij grote schermen in relatief kleine behuizingen te stoppen. Sterker nog Apple doet dat bij de iPhone X ook. Bij de iPhone 8 moet je het nog doen met de toch wel wat gedateerd ogende dikke bezels. Veel toestellen met grotere panelen dan de iPhone 8 Plus zijn onder de streep dan toch duidelijk kleiner.

Snelle en soepele bediening

De iPhone 8 Plus werkt erg soepel, wat grotendeels te danken is aan de combinatie van iOS 11 en de snelle Apple A11 Bionic processor. Ontgrendelen middels de vingerafdrukscanner onder de thuisknop werkt vrijwel altijd goed (waarmee het lijkt alsof die verder geoptimaliseerd is) en zorgt ook dat je ontzettend snel aan de slag kan met het toestel. Het helpt daarbij dat het apparaat op vrijwel elke manier snel en soepel werkt, waardoor het een genot is in gebruik. Al met al is het simpelweg een zeer snel apparaat.

Scherm en geluid

Het display is verder erg mooi. Ondanks dat het om een lcd-scherm gaat, valt op dat de kleurweergave alsnog erg mooi is. Apple neemt alleen de beste panelen af bij haar leveranciers, dat is bekend. Daarnaast zijn deze ook nog eens stuk voor stuk gekalibreerd. Hierdoor wordt het volledige sRGB-spectrum nagenoeg foutloos weergegeven, wat dan ook leidt tot fraaie plaatjes.

De iPhone 8 Plus heeft aan de voorkant een stereospeaker zitten. Het geluid dat daaruit komt, klinkt goed. Van audioproblemen die eerder gemeld werden – en met iOS 11.0.2 opgelost zouden moeten zijn – hebben we niets gemerkt.

Ervaringen met de camera

De camera van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus is niet veranderd ten opzichte van die van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Vooral op softwarevlak behaalt Apple winst, in combinatie met de nieuwe ISP en de verbeterde autofocus-functie. Mede daardoor maakt de telefoon alsnog betere foto’s dan zijn voorganger.

Op het gebied van de camera waren echter wel wat problemen te merken. Soms werkte hij niet soepel: op bepaalde momenten als we de camera opstartten, verscheen er geen scherp beeld, maar bleef het geheel uit focus. Het afsluiten van de camera-app en opnieuw starten losten deze problemen niet per se op. Een update is dus gewenst wat ons betreft (en is er wellicht al geweest tegen de tijd dat je dit leest). De selfiecamera werkt verder prima. Daar kwamen we dit probleem niet bij tegen. Hieronder een paar foto’s die we hebben gemaakt, zowel in situaties met veel als met weinig licht.

 

Prestaties & accuduur

De iPhone 8 Plus werkt vrijwel altijd razendsnel. Apple heeft nog wel altijd de neiging om apps die je eerder naar de achtergrond hebt verwezen door een nieuwe te openen, volledig opnieuw op te starten als hem na enige tijd weer opent. Dit zorgt ervoor dat de apps de belasting op het systeem zo laag mogelijk houden. Uiteraard is dat goed voor de accuduur. Een minpunt hiervan is dat je dan weer helemaal opnieuw moet beginnen in de app. Je gaat dan niet verder waar je gebleven was. Daarvan is sprake als je bijvoorbeeld WhatsApp open hebt staan, maar ook Facebook gebruikt, e-mails binnenhaalt en tegelijkertijd nog aan het internetten bent. Ga je dan bijvoorbeeld even weg uit de Facebook-app en kom je daarna terug, moet die helemaal opnieuw laden en kan je weer bovenaan beginnen met scrollen.

Benchmarks

Veel benchmarks hebben we niet gedraaid op de iPhone 8 Plus. Deels omdat die tegenwoordig niet meer bijster interessant zijn en deels omdat er voor iOS niet veel beschikbaar zijn die we ook op Android-toestellen kunnen draaien. Aangezien de GPU tot voor kort altijd bij Imagination Technologies afnam maar deze nu zelf heeft ontwikkeld, hebben we wel even een grafische benchmark gedraaid. Daaruit blijkt dat ook Apple zelf een alleraardigste GPU kan ontwikkelen.

Zoals te zien bij de Sling Shot benchmark, doet de telefoon het iets beter dan de Galaxy S8. Daar is het verschil dus echt marginaal.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Sling Shot

Accuduur

Helaas zijn er niet, zoals bij Android, echt goede accubenchmarks beschikbaar voor iOS. Het gevolg daarvan is dat we geen goede objectieve manier hebben om de accuduur te testen. We zullen dus moeten afgaan op onze ervaringen met het toestel. We gebruikten dat de hele dag, dus hebben een goede indruk van hoe lang de accu mee gaat. Op een gemiddelde dag worden er de hele dag mails binnengehaald, draait WhatsApp constant, knippen we foto’s, bellen we meerdere keren en bekijken we apps als The Guardian, de Volkskrant, NOS en Netflix. Een dergelijke dag houdt het toestel eenvoudig vol.

Conclusie

De nieuw gepresenteerde iPhone 8 en 8 Plus zijn uiterlijk weinig vernieuwend ten opzichte van vorige generaties. De glazen achterkant verraadt dat je te maken hebt met de nieuwste variant. Hier is overigens niet primair voor gekozen om het design een opfrisbeurtje te geven. Het maakt draadloos laden mogelijk. De door ons geteste iPhone 8 Plus is evenals zijn voorgangers wat onbehouwen groot, ook als je het vergelijkt met andere grote telefoons. Het zal ongetwijfeld de laatste generatie zijn met dit design. Dat wordt ook wel tijd wat ons betreft.

Intern zijn er natuurlijk wel de nodige vernieuwingen doorgevoerd. Er is een nieuwe SoC gebruikt, die weer een stukje sneller is dan de vorige. De A11 Bionic is ook de eerste waarin een GPU zit die Apple zelf ontwikkeld heeft. In combinatie met iOS 11 zorgt de chip ervoor dat de iPhone 8 Plus lekker snel aanvoelt. Het scherm moet dankzij TrueTone kleuren zeer accuraat weergeven, ongeacht de omgevingsomstandigheden.

De camera van de iPhone 8 Plus schiet erg mooie plaatjes, ook in omstandigheden met weinig licht. Verder mogen de AR-mogelijkheden niet onopgemerkt blijven, al zijn de toepassingen nog niet heel breed.

Onder de streep is de iPhone 8 Plus natuurlijk wel gewoon een uitstekend toestel voor de Apple-gebruiker. Je kunt je wel afvragen of je moet upgraden. Vanaf een iPhone 7 of iPhone 7 Plus zouden we het niet doen, vanaf de generaties daarvoor wel, met name vanwege de sterk verbeterde camera. Je kunt er dan uiteraard ook voor kiezen om voor een iPhone 7 of 7 Plus te gaan. Dan ben je nog iets goedkoper uit ook.

.pro’s

  • Werkt snel en soepel
  • Voelt high-end aan
  • Draadloos laden eindelijk mogelijk
  • Goed scherm
  • Uitstekende camera

.contra’s

  • Te bekend ontwerp
  • Hoge prijs
  • Veel te groot, vooral ten opzichte van de concurrentie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home