Oppo lanceert Reno11 F 5G in België: middenklasser met lange levensduur

Oppo introduceert de Reno11 F 5G: een midrange smartphone met een premium uiterlijk en vooral een onverwoestbare batterij. Die moet langer meegaan dan Oppo op dit moment bereid is de software van de telefoon te ondersteunen.

Oppo hernieuwt zijn focus op de Europese en Belgische markt en lanceert de Oppo Reno11 5G. Dat midrange-toestel met een adviesprijs van 449 euro heeft een slank design met dunne schermranden. Oppo kiest voor een 6,7 inch-formaat in een slanke behuizing, zodat het geheel amper 177 gram weegt. De fabrikant deelt volgende belangrijke specificaties:

 • 6,7 inch 20,1:9-scherm
 • 2.412 x 1.080 pixels – 120 Hz, HDR10+
 • MediaTek Dimensity 7050
 • 8 GB RAM
 • 256 GB opslag
 • 64 MP-hoofdcamera
 • 8 MP breedhoekcamera
 • 2MP macro-camera
 • 32 MP-selfiecamera
 • 5.000 mAh batterij
 • 67 watt snelladen
 • ColorOS 14

Robuust en duurzaam

De F in de Oppo Reno11 F 5G staat niet voor Fucking great, zoals één van de aanwezige journalisten tijdens de persvoorstelling speculeerde, maar klinkt gewoon leuk. De F zou wel voor Fenomenale batterij kunnen staan, want dat is het stokpaardje van dit nieuwe toestel. Oppo gaat er prat op dat de batterij voorzien is op een levensduur van vier jaar, wat wil zeggen dat ze op vier jaar tijd na 1.600 laadcycli nog 80 procent van haar originele capaciteit moet hebben. Dat is het dubbele van wat vandaag de standaard is in de industrie.

Tijdens de presentatie zien we nog dat de F zeker niet voor Fragiel staat: net als de batterij moet ook de rest van de hardware moeiteloos de kaap van de vier jaar halen. Oppo staaft dat door enkele details over de interne tests te delen, die allemaal afgestemd zijn op die vier jaar levensduur. Zo onderging het toestel 14.000 micro-valtesten en werd de aan-uitknop 200.000keer ingedrukt. Ook de USB-aansluiting werd 200.000 keer getest. Het toestel komt met een IP65-certifiëring.

Dat de hardware zo lang moet meegaan, is goed nieuws en past volgens Oppo in een trend waarbij gebruikers hun telefoons steeds langer willen bijhouden. Vanuit een duurzaamheidsperspectief is er niets beter dan eenzelfde toestel langer te gebruiken, dus de hele focus op vier jaar in de plaats van de traditionele twee jaar is lovenswaardig.

Geen software voor de hardware

Precies daarom is het zo verwonderlijk dat Oppo de bal volledig misslaat op het vlak van software-ondersteuning. Hoewel de fysieke telefoon gebouwd is om gegarandeerd minstens vier jaar mee te gaan, garandeert Oppo op dit moment slechts twee jaar aan Android-updates (tot daaraan toe) en drie jaar aan beveiligings-updates.

Het laatste gegarandeerde jaar waarop de knoppen nog perfect werken en de batterij nog in topstaat is, raakt de software dus geantiqueerd en moet je het toestel op eigen risico gebruiken. Zeker in een zakelijke context is zoiets onbegrijpelijk. Hopelijk past Oppo zijn updategaranties nog aan.

Enkele andere zaken doet Oppo opnieuw erg goed. Zo ondersteunt de smartphone 67 watt-snelladen via de eigen SuperVooc-standaard. Er zit geen lader in de doos, maar dat compenseert Oppo deels door ook laden aan 55 watt via USB Power Delivery te ondersteunen. Dat betekent dat je de smartphone aan een ietwat degelijke snelheid kan opladen met de lader van een andere telefoon of een laptoplader. De Oppo Reno11 F zou met SuperVooc op tien minuten bijtanken van leeg naar 30 procent vol, en moet op 48 minuten helemaal vol zijn.

Camera’s

Ook over de hoofdcamera zijn we enthousiast: de 64 MP-sensor met f/1.7 (25 mm) lens zal afgaande op de specificaties en eerdere Reno-toestellen uitstekende foto’s afleveren. Net als bij de Reno10 verwijst Oppo naar de portretmodus, al ontbreekt hier een kwalitatieve 2X-lens met 50 mm-focuslengte.

Vorig jaar werd een heel deel van de presentatie gewijd aan hoe die focuslengte beelden aflevert die overeenkomen met wat het menselijk oog waarneemt (wat klopt) en hoe de camera daarom ideaal is voor portretten. Vandaag is er geen spoor van die camera al stelt Oppo dat de functionaliteit softwarematig gelijkaardig moet zijn. Dat lijkt ons straf, maar deze Oppo Reno11 F is een beetje goedkoper als de Reno10 vorig jaar dus misschien ligt het daaraan.

Wat we wel krijgen en niet willen hebben, is een 8 MP-breedhoeklens die – als ervaring ons iets leert – totaal overbodig is naast een veel betere uitgeruste hoofdcamera. Om nog maar te zwijgen over de 2 MP-macrolens. We begrijpen dat fabrikanten waaronder Oppo willen uitpakken met drie camera’s op de achterzijde, maar wat ons betreft stellen de andere twee niet veel voor. De selfiecamera kreeg wel aandacht en liefde met zijn 32 MP-sensor.

Interessante keuze

De Oppo Reno11 F 5G is een interessant toestel in een boeiende prijsklasse. Naar onze inschatting krijg je hier een telefoon die heel wat waarde biedt voor z’n geld, onder andere met het strakke design, het mooie scherm, snelladen en de goed uitgeruste hoofdcamera. Dat de hardware gebouwd is om vier jaar dagelijks gebruik te overleven zonder kleerscheuren, is een trend die andere fabrikanten hopelijk even mondig zullen volgen. Enkel de beperkte software-ondersteuning op dit moment is een doorn in ons oog.

De Oppo Reno11 F 5G is vanaf 22 april beschikbaar in België voor 449 euro inc. btw. Wie de telefoon in de eerste weken koopt, kan automatisch gebruik maken van het 4 Years Battery Protection Plan waarbij Oppo de batterij gratis vervangt, moest de capaciteit in vier jaar toch onder de 80 procent gedaald zijn. Of dat het geval is, zal Oppo zelf checken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home