Review: Nanoleaf Aurora Smarter Kit slimme led-panelen – mozaïekverlichting

Wie het heeft over slimme verlichting, komt al snel op de Hue-lampen van Philips uit. Hiermee is dat bedrijf behoorlijk succesvol gebleken de afgelopen jaren. Philips is echter niet de enige fabrikant die dit soort producten maakt. Vandaag kijken we naar een nieuwkomer op deze markt, de Nanoleaf Aurora. Dit is een modulair systeem van led-panelen, dat je naar wens kunt opbouwen en uitbreiden. Dit is dermate interessant wat ons betreft, dat we daar met alle plezier mee aan de slag zijn gegaan. Lees verder voor onze ervaringen hiermee.

De Nanoleaf Aurora Smarter Kit is opgebouwd uit driehoekige LED-panelen. Het zijn gelijkzijdige driehoeken, dus alle zijden hebben dezelfde afmeting: 25 centimeter. De hoogte van de panelen is niet meer dan 1 centimeter.

In de starterkit van de Nanoleaf zitten negen panelen. Je kunt deze op alle mogelijke manieren aan elkaar koppelen en zo dus allerlei vormen maken. Mocht je een gebrek aan inspiratie hebben of gewoon willen zien wat je er zoal mee kunt maken, dan kun je op een papiertje in de doos verschillende voorbeelden bekijken. Op datzelfde papiertje worden ook alvast creaties getoond die gebruikmaken van twaalf en meer panelen. Het is namelijk mogelijk om extra panelen te kopen en deze aan je huidige opstelling toe te voegen.

Het idee is dat je de panelen van de Nanoleaf Aurora op een muur aanbrengt. Dit doe je door gebruik te maken van de plakstrips die worden meegeleverd, drie per paneel. De verbinding tussen de panelen onderling wordt gelegd via los meegeleverde connectors. Deze hebben wel wat weg van een groot uitgevallen SIM-kaart. Je schuift deze in uitsparingen in de panelen, waarna de verbinding onderling een feit is.

De connector waarmee twee panelen aan elkaar worden gekoppeld.

Tot slot moet de Nanoleaf Aurora Smarter Kit natuurlijk nog van stroom voorzien worden. Dit gebeurt middels een Hub die je op een van de panelen aansluit en ook op de muur plakt. Hierin zit ook het ‘slimme’ gedeelte uit de naam, de wifi-chip waarmee een verbinding wordt gelegd met het netwerk. Dit kan alleen via 2,4 GHz overigens. Wil je de panelen gebruiken op een plaats waar geen wifi is, dan kun je ook gebruikmaken van de Wi-Fi Direct-functionaliteit van de Hub. Je legt dan een rechtstreekse verbinding met de Hub, zonder tussenkomst van een router. Op een enkele Hub kunnen maximaal 30 panelen aangesloten worden.

Op deze module zitten verder nog twee knoppen. Met de ene schakel je het systeem in en uit, met de andere kun je wisselen tussen scènes (waarover later meer). Druk je ze allebei tegelijk in, dan kun je het systeem resetten.

De Smarter Kit is te koop voor 210 euro op dit moment, onder andere bij de Apple Store. Een uitbreidingspakket van drie panelen moet 75 euro opbrengen.

Installatie en mogelijkheden

Het installeren van de Nanoleaf Aurora-panelen is een tamelijk omslachtige aangelegenheid. Je moet namelijk nogal wat plakstrips achterop de panelen plakken. Daarnaast moet je ook de connectors nog tussen de panelen bevestigen. Moeilijk is het echter zeker niet. De plakstrips zijn daarnaast van een uitstekende kwaliteit. Ook op behoorlijk grof glasvezelbehang (waar veel andere plakstrips niet hechten) zit alles na meer dan een maand nog uitstekend op zijn plaats.

Voor je begint met installeren is het handig om de vorm die je wilt maken eerst even neer te leggen op de vloer. Dan zie je meteen of het ook wat is en – belangrijker – zie je ook of alles naar behoren werkt. Het zou jammer zijn als je een vorm op de muur aanbrengt en er vervolgens achterkomt dat een gedeelte van de panelen niet werkt. Daarnaast raden we je ook aan om een waterpas te gebruiken. Zeker als je negen panelen aan elkaar knoopt, kan een kleine afwijking bij de eerste uiteindelijk grote gevolgen hebben. Kijk ook zeker even op de speciale ‘Get started’-pagina van Nanoleaf. Die kun je bereiken via deze link.

De app

Nadat alles is geïnstalleerd, kun je aan de slag met de app, die er is voor Android en iOS. Hou er rekening mee dat je een account aan moet maken. Op het eerste gezicht is het wellicht niet duidelijk waarom dit is, omdat je geen toegang tot het systeem hebt van buiten je eigen netwerk. Ook bijvoorbeeld een schema dat je zelf aanmaakt wordt lokaal opgeslagen, niet in de cloud. Het lijkt erop dat het account voornamelijk is bedoeld voor de integratie met andere diensten (zie onderaan deze pagina).

De mogelijkheden binnen de app zijn erg uitgebreid. Je kunt per paneel een statische kleur toewijzen, maar ook voor allerlei verlopen gaan, waarvan je dan ook weer in kunt stellen of de overgangen ‘hard’ of ‘zacht’ moeten zijn. Standaard staan er al enkele in de app, maar je kunt er nog meer downloaden. Wil je liever zelf een scène aanmaken, dan kan dat ook. Heb je meerdere los van elkaar geïnstalleerde producten van Nanoleaf, dan hebben die alle hun eigen plekje in de app. Je kunt ze echter ook koppelen en dus tegelijk bedienen.

De panelen kunnen 16,7 miljoen kleuren laten zien, het volledige RGB-spectrum. Volledig wit is overigens ook mogelijk. Handig als je de panelen op een plek wilt hangen waar je ook regelmatig zit te lezen bijvoorbeeld.

Naast de app is er ook voorzien in de nodige integratie met diensten van derden. Hier komt zoals hierboven al aangegeven de Nanoleaf Cloud om de hoek kijken, waar je dus een account voor aan moet maken. De Nanoleaf Aurora is compatibel met Google Assistant (mits de taal van je telefoon Amerikaans Engels is), Alexa en Apple HomeKit. Daarnaast zijn er de nodige ‘recepten’ of applets te vinden op IFTTT, waarmee je bepaalde zaken kunt automatiseren.

In de praktijk

Op papier ziet alles er in ieder geval erg goed uit bij de Nanoleaf Aurora. In de praktijk zijn we echter ook zeker te spreken over het systeem. De installatie gaat zoals aangegeven soepel en ook de app werkt lekker snel. Ook vinden we de stabiliteit van het systeem uitstekend. Het heeft eigenlijk geen enkele keer dienst geweigerd gedurende de twee maanden dat we het hebben getest.

De app is alleen wel behoorlijk onoverzichtelijk, een opmerking die we ook ongevraagd van huisgenoten te horen kregen. Als je je weg eenmaal weet in de app, dan is het op zich prima te doen, maar dat duurt wel eventjes. Intuïtief zouden we het in ieder geval niet noemen. Over een onderdeel van de app zijn we echter wel zeer te spreken overigens. In de app wordt namelijk automatisch het door jou gemaakte patroon getoond. Je kunt dit schaalmodel draaien in de stand zoals hij in het echt ook staat en je kunt in- en uitzoomen. Dat laatste maakt het handiger om de individuele panelen te selecteren.

De panelen zelf geven het beloofde spectrum zo op het oog in ieder geval goed weer. Ook de verzadiging van de kleuren is indrukwekkend. Wil je bijvoorbeeld dieppaars of – tijdens Koningsdag – de Nederlandse vlag met diepblauw en dieprood, dan kunnen de panelen dit leveren. Wij waren ook blij verrast hoe bruikbaar de scènes zijn. Je verwacht wellicht dat een continu veranderende verlichting enorm afleidt. Bij ons hadden we hier weinig tot geen last van, ook al hangt het systeem naast de tv.

Hierboven kun je zien dat de uniformiteit van de panelen niet helemaal goed is. Let wel, het effect wordt versterkt door de gebruikte camera. In het echt is dit effect veel minder goed zichtbaar.

Er is echter ook wel iets aan te merken op de kwaliteit van de panelen. De weergave is namelijk niet volledig uniform. Dat wil zeggen, er is een verschil in helderheid te zien tussen verschillende delen van de panelen. Dit heeft ongetwijfeld te maken met hoe de panelen intern worden verlicht. Het is met name zichtbaar als je de helderheid opschroeft in donkere omstandigheden. Echt storend is het niet, maar het kan dus wel iets beter.

Dat je geen extra hub nodig hebt die je dan weer ergens in de buurt van je router moet neerzetten, is handig. Doordat deze aan de een van de panelen van het systeem gekoppeld moet worden, voeg je ook een extra uitstulping toe aan het strakke design van de panelen. Op zich heeft Nanoleaf de Hub overigens wel prettig bescheiden gehouden wat ons betreft, echt fraai is het niet. Met wat creatief omgaan met de beschikbare ruimte, kun je Hub en kabel vaak wel redelijk onopvallend wegwerken. Wij hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om het onderste paneel vlak boven een kast te plaatsen.

Je vraagt je op dit punt wellicht af of een modulair systeem zoals de Nanoleaf Aurora een natuurlijke concurrent is van bijvoorbeeld Philips Hue-lampen. Wij zijn van mening dat dit niet het geval is. Waar Hue-lampen er echt zijn voor het verlichten van een ruimte, zien wij Aurora toch meer als een soort kunst voor aan de muur. Het straalt uiteraard ook licht af, maar een enkel paneel kan lang zo helder niet als bijvoorbeeld een Hue-lamp. Waar een Aurora-paneel maximaal 100 lumen kan leveren, gaan Hue-lampen tot maximaal 800 lumen. Doordat je er minimaal negen van bij elkaar hebt, komt er in totaal nog wel degelijk behoorlijk wat licht van het systeem af. Meer dan ondersteunend is het wat ons betreft echter niet, al was het maar omdat het licht standaard de kamer in komt en je het dan helemaal niet zo fel wilt hebben. Al met al kunnen beide systemen prima naast elkaar bestaan in een enkel huis wat ons betreft.

Conclusie

De Nanoleaf Aurora Smarter Kit is ons heel erg goed bevallen. Het is weer eens iets anders aan de muur en je kunt er iedere dag wel iets nieuws mee doen. De mogelijkheden zijn er uitgebreid genoeg voor. Belangrijker nog vinden we dat het systeem stabiel is en altijd goed functioneert. De app zal wat gewenning vereisen en de integratie met diensten van derden voegen voor gebruikers in deze regio niet allemaal iets toe. Van de schoonheidsfoutjes op het gebied van helderheidsuniformiteit zal je in de praktijk niet veel last hebben.

Al met al is de Nanoleaf Aurora Smarter Kit een erg vermakelijke toevoeging aan je ‘connected’ huis. Ook als je gewoon op zoek bent naar iets leuks voor aan de muur zouden we je zeker aanraden om dit systeem te overwegen. 210 euro is natuurlijk wel behoorlijk wat geld voor een hebbedingetje, want dat is het ten diepste wel gewoon. Het uitbreidingspakket is met 75 euro voor drie panelen nog iets minder gunstig geprijsd. Toegegeven, de Philips Hue-lampen zijn per stuk beduidend duurder dan een enkel Aurora-paneel, maar dan heb je het uiteindelijk over primaire verlichting. De Nanoleaf Aurora Smarter Kit is meer ‘leuk voor erbij’.

Wanneer we zeggen ‘leuk voor erbij’, bedoelen we eigenlijk ‘heel erg leuk voor erbij’. Als je het geld ervoor over hebt en je bent bereid om een paar uurtjes in de installatie en setup te stoppen, dan ga je veel plezier beleven aan de Nanoleaf Aurora.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home