Belgische overheid lanceert app voor digitale identiteitskaart en rijbewijs 

digital wallet digitale portefeuille

MyGov.be is de nieuwe Belgische digitale identiteitsportefeuille waarmee burgers hun identiteitsgegevens, rijbewijs en andere overheidsdocumenten via hun smartphone kunnen raadplegen.  

De Belgische overheid lanceert een nieuwe app waarop burgers al hun overheidsdocumenten offline kunnen raadplegen. De MyGov-app zit nog in een eerste fase en zal op termijn je identiteitsgegevens en rijbewijs weergeven, alsook andere overheidsdocumenten. Momenteel zit de applicatie nog in een eerste versie en worden er stapsgewijs nieuwe functies toegevoegd. De app is niet verplicht en kan via Itsme of eID geactiveerd worden. 

Digitale portefeuille

Met deze nieuwe applicatie hebben gebruikers via hun smartphone toegang tot identiteitsgegevens, eBox-berichten, attesten en officiële documenten (denk hierbij aan je geboorteakte, huwelijksacte of vaccinaties) en administratieve procedures. Bovendien zal er in een latere versie ook de mogelijkheid zijn om elektronisch te ondertekenen. De documenten zijn daarnaast ook offline te raadplegen, wat ideaal is voor in het buitenland.  

lees ook

OpenWallet wil naast betaalkaarten ook je ID-kaart, rijbewijs en zelfs je bibliotheekkaart samen laten werken

“Het Belgische institutionele model is complex. Met MyGov.be zijn overheidsdiensten eindelijk overal en altijd beschikbaar voor de burger die dat wenst. 
Eenvoudig, schaalbaar en veilig: deze app is een nieuwe, vloeiender en intuïtiever communicatiemiddel tussen burgers en overheidsdiensten. Ik ben er zeker van dat vele andere overheidsdiensten binnenkort met nieuwe functies zullen komen om toe te voegen aan de 7 reeds beschikbare, ten voordele van alle Belgen,” aldus de Staatssecretaris voor Digitalisering, belast met Administratieve Vereenvoudiging en Privacy. 

Beschikbaar in 2026

De basisversie van de app kan vandaag al gedownload worden, al is het toepassingsgebied voorlopig beperkt. Op MyGov zullen je identiteitsgegevens en rijbewijs zichtbaar zijn, maar ze hebben tot op heden nog geen juridische waarde. Daarvoor moeten we nog even wachten.  Je vindt de app hier (Android) en hier (iOS).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home