Sony laat middensegment niet los met de Xperia 10 VI

Sony kondigt vandaag nieuwe Xperia-telefoons aan. De Xperia 10 VI heeft niet de grandeur van de Xperia 1 VI, maar moet net een breder publiek aanspreken.  

Sony mag dan geen grote speler zijn in de globale smartphone-industrie, maar het bedrijf blijft ieder jaar consequent nieuwe Xperia-telefoons uitbrengen. Vandaag onthult Sony zijn line-up voor 2024. Die bestaat uit de Xperia 1 VI en de Xperia 10 VI.

Het naamgevings- en nummeringssysteem van Sony begrijpen is een discipline op zich. Xperia 1 is de toplijn van de fabrikant, terwijl de Xperia 10-toestellen in het budget- tot middensegment meespelen. Daartussen heb je nog de Xperia 5 die in het lagere premiumsegment parkeert. De VI in de naam verwijst naar de zesde generatie van de toestellen.

Met de Xperia 10 VI richt Sony zich dus op het betaalbaardere middensegment. Sony heeft hier wel wat goed te maken: vorig jaar sloeg het met de Xperia 10 V de bal volledig mis. In onze vergelijkende test van smartphones tussen 350 en 500 euro eindigde het toestel op een afgetekende laatste plaats.

lees ook

Test smartphones tot 500 euro: welk toestel is de beste keuze?

Lang en smal

Toch blijft Sony vasthouden aan het unieke kantje van de Xperia 10-toestellen. Leg je een dozijn willekeurige smartphones op tafel, dan zal je de Sony Xperia 10 VI er onmiddellijk kunnen uitpikken. Met zijn 21:9-schermverhouding is het toestel smaller en hoger dan zijn concullega’s. Door het ontwerp oogt het toestel groter dan het werkelijk is, want met een 6,1 inch display is het een compact toestel dat amper 164 weegt.

Sony stopt een OLED-scherm in het toestel. De fabrikant claimt een hoge helderheid, wat normaal net moeilijk te verwezenlijken is met oled. Van de verversingsgraad van 60 Hz worden we niet echt warm. De Xperia 10 VI had toch op zijn minst de sprong naar 90 Hz kunnen maken.  

Geven en nemen

Een budgettoestel kopen is altijd een beetje geven en nemen, maar het valt te hopen dat Sony de tekortkomingen van de Xperia 10  aanpakt. De Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1-processor mag niet meer de allernieuwste in de markt zijn, maar is op zich nog steeds een degelijke middenmotor.

Het toestel beschikt over twee camera’s: een 48 MP-hoofdcamera en een 8 MP-breedhoeklens. Sony laat de zoomlens deze keer vallen en stopt zoomfuncties in de hoofdcamera.

Batterijduur moet opnieuw een speerpunt zijn van de Sony Xperia 10 VI. Sony claimt dat de batterij moeiteloos twee dagen meegaat op één oplaadbeurt, afhankelijk van hoe intensief je het toestel gebruikt natuurlijk. Over oplaadcapaciteit wordt niet gesproken, wat meestal inhoudt dat we hier geen wonderen mogen verwachten.

De Sony Xperia 1 VI is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 399 euro (incl. btw) in het zwart, wit en blauw.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home