Sony mengt zich in bovenste smartphoneklasse met de Xperia 1 VI

Sony kondigt vandaag nieuwe Xperia-telefoons aan. De Xperia 1 VI moet het nieuwe paradepaardje uit de Sony-stal zijn.

Sony mag dan geen grote speler zijn in de globale smartphone-industrie, maar het bedrijf blijft ieder jaar consequent nieuwe Xperia-telefoons uitbrengen. Vandaag onthult Sony zijn line-up voor 2024. Die bestaat uit de Xperia 1 VI en de Xperia 10 VI.

Het naamgevings- en nummeringssysteem van Sony begrijpen is een discipline op zich. Xperia 1 is de toplijn van de fabrikant: de Xperia 1 VI is dus ontworpen om te wedijveren met de Samsung Galaxy 24 Ultra, iPhone 15 Pro Max en co. De Xperia 10-reeks bestaat uit betaalbare toestellen. Daartussen heb je nog de Xperia 5 die in het lagere premiumsegment parkeert. De VI in de naam verwijst naar de zesde generatie van de toestellen.

Atypisch scherm

Nu dat duidelijk is, kunnen we de toestellen in detail bekijken, te beginnen met de Xperia 1 VI. Smartphones van Sony vallen vrijwel onmiddellijk op met hun atypische schermverhouding: bij dit toestel is dit 19.5:9. Geen 4K-scherm deze keer maar FHD+. Volgens Sony verbruikte een 4K-display te veel energie. Er is dus gekozen om batterijduur te doen primeren op het aantal pixels.

Ter compensatie verhoogt Sony de helderheid met vijftig procent. De verversingsgraad kan dynamisch schalen van 1 tot 120 Hz. Niemand wil beeld zonder klank en dus werden ook de speakers verbeterd. En ja, er is zowaar een audiojack voor bekabelde oortjes voorzien. Dat is in hedendaagse smartphones zo’n zeldzaamheid geworden, dat het het vermelden waard is.

Vol op fotografie

Sony is ook camerafabrikant en dus hoeft het niet te verwonderen dat fotografie een belangrijk focuspunt is voor de Xperia 1 VI. Aan de achterzijde zijn drie camera’s aan te treffen: een 12 MP-breedhoeklens (16 mm), een 52 MP-hoofdlens (24/48 mm) en een 12 MP-zoomlens (85-170 mm lens). Alle foto- en videofuncties zijn nu vanuit één vernieuwde camera-app op te roepen, in plaats van drie afzonderlijke. Het is niet duidelijk of de nieuwe camera-app ook met terugwerkende kracht naar oudere modellen uitrolt.

Sony licht voornamelijk de telefotolens uit. We hebben dit jaar al smartphones met indrukwekkende zoomfuncties gezien, denk maar aan de S24 Ultra en de OnePlus 12. De Xperia 1 V1 moet kunnen concurreren met 7x optische zoom. De telefotolens kan ook van pas komen voor het maken van macrobeelden met een minimale scherpstelafstand van 4 cm.

Een vleugje AI mag natuurlijk ook niet ontbreken in de camera’s. De camera’s zijn uitgerust met AI-technologie om het menselijke skelet beter te kennen. Dat moet resulteren in veel nauwkeurigere bewegingstracking, ook wanneer mogelijke obstakels de zichtbaarheid van het object belemmeren.

Lange batterijduur, minder lange ondersteuning

Sony gaat er prat op dat de Xperia 1 VI tot twee dagen batterijduur kan leveren. Er is ook aan de lange termijn gedacht: volgens de fabrikant zal de batterijdegradatie na vier jaar een stuk lager zijn dan de industriestandaard. Draadloos laden wordt ondersteund, maar over precieze oplaadcapaciteiten wordt niet gesproken. Afgaande op de claim dat het aan de kabel een half uur duurt om tot vijftig procent bij te tanken, lijken we geen mirakels te mogen verwachten.

Sony belooft ten slotte drie jaar aan software-updates en vier jaar aan beveiligingsupdates. In het premiumsegment is dat eerder karig, wetende dat Samsung en Google zeven jaar ondersteuning bieden voor hun topmodellen.

De Sony Xperia 1 VI is vanaf begin juni verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, wit en kakigroen. De adviesprijs bedraagt een flinke 1399 euro, incl. btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home