Review: Strato HiDrive – betaalbare online opslagdienst

De Duitse hostingprovider Strato heeft ons benaderd om eens kritisch naar hun opslagdienst te kijken met de naam HiDrive. HiDrive is een betaalde opslagdienst en gaat in principe de concurrentie aan met partijen als Box, Google Drive, Dropbox en Microsoft OneDrive. Strato’s HiDrive moet het echter hebben van zijn eigen strategie en misschien ook wel van een stukje Duitse degelijkheid. Maar gaan we die degelijkheid ook vinden? Dat zoeken we uit in deze review. 

Waar het Duitse Strato zich in onderscheidt van de concurrentie is dat het meer biedt dan een simpele synchronisatiedienst naar de cloud. Met de bekende en eerdergenoemde cloudopslagdiensten kan je eenvoudig je pc, mac of smartphone synchroniseren met de cloud, iets dat in de basis ook met HiDrive kan. Je installeert een applicatie op je computer en je kan beginnen.

HiDrive biedt echter nog wat meer mogelijkheden, deels tegen een extra betaling, die we bij de andere partijen nog niet zijn tegengekomen. Wat te denken van bijvoorbeeld SMB/CIFS-toegang, zodat je de HiDrive als externe netwerkschijf kan mounten. Of verbinding via WebDAV, rsync (SSH) of SCP, FTP/FTPS en OpenVPN. Via al deze manieren is het mogelijk om met een HiDrive-omgeving te verbinden, eventueel kan je er ook voor kiezen om enkel versleutelde verbindingen toe te staan. Tot slot is er ook nog een API beschikbaar waarmee HiDrive is te integreren in andere applicaties.

HiDrive biedt verder de mogelijkheid om git-repositories aan te maken, zodat je versiebeheer kan toepassen op bestanden en mappen waar momenteel aan wordt gewerkt. Het aantal repositories is onbeperkt, de enige limiet is de hoeveelheid opslagruimte je hebt afgenomen voor je HiDrive.

Ook is het mogelijk om in te stellen dat er automatisch backups worden gemaakt van bepaalde mappen binnen je HiDrive-omgeving.

Prijskaartje

Strato heeft HiDrive scherp in de markt gezet, vanaf 1,90 euro per maand beschik je al over 50GB aan opslagruimte, voor 3,60 euro per maand over 100GB en voor 5 euro per maand over 250GB. Voor de grootverbruikers en zakelijke klanten zijn er grotere pakketten, van 2TB en 5TB voor respectievelijk 15 en 35 euro per maand. Voor 5 euro per maand extra kan je de mogelijkheid activeren om HiDrive via alle mogelijke protocollen te bereiken. Tot slot biedt HiDrive, tegen betaling, de mogelijkheid om extra gebruikers aan te maken binnen je HiDrive-omgeving zodat je deze kan delen met meerdere personen. Strato biedt vijf gebruikers voor 9 euro per maand.

Zakelijke gebruikers kunnen bijvoorbeeld 2TB afnemen voor 15 euro per maand, 5 euro bijbetalen voor alle protocollen en nog eens 9 euro voor meerdere gebruikers. In totaal betaal je dan 29 euro per maand voor 5 gebruikers die gezamenlijk 2TB kunnen opslaan. Bij veel andere clouddiensten betaal je al snel 10 euro per maand per gebruiker voor 1TB aan opslagcapaciteit, wat vaak veel te veel is. Strato biedt de mogelijkheid om HiDrive te upgraden tot 5TB met alle protocollen en 5 gebruikers voor 49 euro per maand

Aanbieding

Aangezien wij deze review op verzoek van Strato hebben gemaakt, uiteraard volledig objectief, hebben we ook met Strato afgesproken dat we een lezersaanbieding mogen doen. Voor 2,50 euro per maand kan je een HiDrive-abonnement afsluiten voor 12 maanden, daarbij krijg je 250GB aan opslagcapaciteit, drie gebruikers en alle protocollen. De actieprijs blijft ook gehandhaafd na de contractperiode. Om gebruik te maken van deze aanbieding, ga naar http://www.strato.nl/korting.

Apps voor pc en mobiel

Strato heeft HiDrive-apps ontwikkeld voor zowel Windows als macOS, waarmee je eenvoudig kan instellen welke mappen in de cloud gesynchroniseerd moeten worden met de pc en waar deze data op de pc moet worden opgeslagen. De synchronisatie werkt uiteraard ook andersom, als je bestanden in de HiDrive-map op je pc plaatst, dan worden deze automatisch gesynchroniseerd (geüpload) naar de cloud.

Deze synchronisatie-apps werken dus precies hetzelfde als die van Dropbox en OneDrive. Het is verreweg de meest eenvoudige manier om gebruik te maken van cloudopslagdiensten en dus ook van HiDrive. Wel moeten we hierbij opmerken dat de Windows-app beduidend beter werkt dan de app voor macOS. De macOS-app crashte bij ons al tijdens het configureren en ook de vertaling is niet opperbest. Als alle data zijn gesynchroniseerd geeft de software als melding: “Alle gegevens zijn stroom”, op Windows is dit “Alle gegevens zijn actueel”. Op basis van onze opmerkingen is Strato direct aan de slag gegaan met de vertalingen, die worden binnenkort verbeterd.

Als de app eenmaal draait en je bent gewend aan de soms wat gebrekkige vertaling werkt het verder prima.

Mobiele apps

Naast de desktop-apps heeft Strato ook gezorgd voor apps voor Android, iOS en Windows Phone. Laatstgenoemde is niet zo belangrijk meer, maar de apps voor Android en iOS uiteraard wel. Hiermee kan je instellen dat alle foto’s op je smartphone automatisch worden geüpload naar je HiDrive, zodat je altijd en overal je foto’s tot je beschikking hebt.

Verder is het mogelijk de app te beveiligen, dat je altijd een wachtwoord moet invullen voordat je HiDrive-bestanden kunnen worden ingezien.

Opslag, locatie en snelheid

Zoals vermeld op de eerste pagina biedt Strato zijn abonnementen aan in verschillende vormen, waarbij de opslagcapaciteit leidend is. Het begint bij 50GB en loopt vervolgens op naar 100GB, 250GB, 2048GB en 5120GB.

Als je eenmaal de 5TB in gebruik hebt, kan je op dit moment in principe niet upgraden. Strato biedt op dit moment nog geen grotere HiDrive-pakketten of uitbreidingen aan, het bedrijf geeft aan dat je wel een extra abonnement kan afsluiten. Verder stelt het bedrijf dat er op dit moment nog geen behoefte lijkt te zijn voor meer opslagcapaciteit, de meeste bedrijven hebben hier voldoende aan, mocht dat veranderen zal Strato zeker overwegen grotere pakketten aan te bieden.

Locatie

Waar we ook even bij stil willen staan is de datalocatie. Er is tegenwoordig een ruime keuze aan cloudopslagproviders, maar niet alle providers zijn even transparant in waar de data worden opgeslagen.

Zo slaat Dropbox normaliter al zijn data op in de Verenigde Staten, het bedrijf heeft in Europa en Azië alleen zogenaamde points of presence, die direct gekoppeld zijn aan de datacenters in de Verenigde Staten. Wel is er tegen meerprijs op aanvraag een mogelijkheid om data in Duitsland te parkeren. Dit is echter alleen voor enterprise-klanten beschikbaar.

Box biedt de mogelijkheid om data op te slaan in Duitsland, hiervoor maakt het gebruik van partners zoals Amazon en IBM. Google en Microsoft hebben beide datacenters in Nederland, maar het is niet duidelijk of je Google Drive of Microsoft OneDrive-data nu ook in Nederland wordt opgeslagen of waar eventuele backups naar toe gaan. Het ligt voor de hand dat de data in Nederland worden opgeslagen, maar helemaal duidelijk is dat niet.

Als we kijken bij Strato dan is dit wel heel transparant. Strato heeft twee datacenters in Duitsland en daar worden alle data opgeslagen, ook de backups. Hierdoor is de geografische locatie van je data duidelijk, daarnaast valt de data onder de extreem strenge Duitse privacywet, waardoor je er zeker van bent dat niet jan en alleman zal meelezen. (ISO 27001)

Snelheid

Het opslaan van data in Duitsland zou in theorie niet zoveel verschil moeten maken met het opslaan van data in Nederland. We hebben dit getest, door middel van een simpel mapje met 19 foto’s (39,9MB), het synchroniseren hiervan duurde zo’n 27 seconden via de HiDrive-app. Hetzelfde mapje hebben we ook gesynchroniseerd naar onze OneDrive for Business-account, hier duurde het slechts 18 seconden.

Dat het iets trager is lijkt overigens meer te maken te maken met de programmeercode van de app dan met de serverlocatie van Strato. We hebben namelijk vanuit onze datacenterlocatie een bestand van 1,9GB naar onze HiDrive gesynchroniseerd via rsync, dit duurde slechts 47 seconden. Dat is 39,23MB/s. Weinig te klagen dus.

Het enige puntje van kritiek dat we kunnen hebben, is dat Strato geen end-to-end encryptie biedt waarbij alleen de eindgebruiker de sleutel heeft. De data op de servers is weliswaar versleuteld, maar eventueel wel toegankelijk voor Strato of overheden. Strato heeft laten weten deze feature wel in ontwikkeling te hebben, wanneer we deze kunnen verwachten is niet duidelijk.

Gebruiken van protocollen

Op de vorige pagina heb je al kunnen lezen dat we ook aan de slag zijn geweest met rsync. HiDrive biedt namelijk de mogelijkheid om niet alleen via apps en de browser te verbinden met je cloudopslag, maar ook via allerlei protocollen. Hierdoor kan HiDrive worden ingezet voor veel meer doeleinden.

Stel dat je een compleet serverpark hebt en je wil deze data opslaan op een externe locatie, dan kan je hiervoor Strato HiDrive inzetten. Je laat je backupserver gewoon verbinding maken met de Strato-server om elke nacht je backups ook naar een externe locatie te kopiëren of synchroniseren. Op die manier heb je een extra stukje zekerheid dat al je data bewaard blijven, mocht een ramp zich voltrekken.

De manieren waarop je kan verbinden zijn eindeloos, maar de belangrijkste zijn toch wel rsync of scp en natuurlijk OpenVPN. Tot slot kan je de HiDrive gewoon mounten als netwerkdrive in Windows en macOS, zodat je er direct bestanden naar toe kan kopiëren.

Dat laatste werkte bij ons op Windows prima, maar in macOS verliep het niet geheel vlekkeloos, hier kregen we regelmatig foutmeldingen. Uiteindelijk werkt het via de synchronisatie-app het makkelijkste. Strato stelt wel een tijdelijke oplossing te hebben voor de problemen binnen macOS, maar hiervoor moet de gebruiker diverse commando’s uitvoeren in een terminal. Wat ons betreft is dat geen goede oplossing, de meeste gebruikers snappen dit niet.

Webinterface en zakelijke toepassingen

Om gebruik te maken van HiDrive of HiDrive te beheren kan je gebruik maken van de webinterface. Om eerlijk te zijn is de webinterface niet iets waar HiDrive het van moet hebben. Het ontwerp is gedateerd, als je per ongeluk de pagina ververst ben je meteen uitgelogd en heel gebruiksvriendelijk is de omgeving ook niet. Wat dat betreft werken de desktop en mobiele apps een stuk eenvoudiger en prettiger.

We raden het dan ook af om de webinterface echt primair te gebruiken. Je kan er weliswaar ook publieke bestanden op kwijt en een fotoalbum delen met vrienden en bekende, maar om eerlijk te zijn, dat zijn features als leuke extra, maar niet features die het grote verschil maken.

Er is inmiddels wel een beta-omgeving, waarin het ontwerp van HiDrive op de schop is gegaan, maar daarin zitten echt alleen de meest basale features en nog lang niet alle mogelijkheden van HiDrive.

Zakelijke toepassingen

Zakelijk gezien biedt HiDrive wel een aantal mogelijkheden in de webinterface die het product een stuk interessanter maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere gebruikers aan te maken en deze allemaal een map te geven waar ze hun bestanden in kwijt kunnen. Daarnaast kan je gebruikers eventueel nog toegang geven tot een publieke map waar algemene bedrijfsdocumenten in staan. Helaas kan je op dit moment nog geen extra mappen aanmaken waar alleen een aantal specifieke gebruikers toegang toe hebben. Zoals bijvoorbeeld op een NAS. Dat is een feature die Strato voor de zakelijke gebruikers eigenlijk nog zou moeten toevoegen.

Voor een ZZP’er of kleine ondernemer, kan je op die manier de hele cloud storage regelen van alle belangrijke documenten binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld offertes en facturen van klanten, zodat meerdere mensen er toegang toe hebben. Als eigenaar of systeembeheerder kan je vervolgens gewoon overal bij.

Doordat Strato het product scherp geprijsd heeft, hoef je geen 10 euro per gebruiker te betalen, je kan voor 9 euro per maand meteen vijf gebruikers toevoegen. Het grootste pakket is op dit moment echter 5TB, dus alle bestanden moeten wel binnen dat limiet passen.

Backups

In de webinterface kan je verder ook nog configureren, welke mappen er moeten worden geback-upt. Je kan instellen dat er om de vier uur, dagelijks, wekelijks of maandelijks backups moeten worden gemaakt. Verder kan je aangeven of deze een week, maand, drie maanden, zes maanden of een jaar moeten worden bewaard.

Waar je wel op moet letten is dat de backups ook afgaan van je totale opslagcapaciteit. Gelukkig ondersteunt Strato wel incrementele backups, waardoor alleen de eerste backup veel opslagcapaciteit vereist, daarna alleen de wijzigingen.

Conclusie

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor cloudopslag, en in deze markt is heel veel concurrentie te vinden. Strato kiest in elk geval voor een unieke benadering en weet zich met HiDrive duidelijk te onderscheiden. De prijs is zeer scherp, het beheer is eenvoudig en je kan met flink wat gebruikers direct aan de slag, zonder dat het prijskaartje extreem oploopt. Iedereen kan beschikken over zijn eigen persoonlijke map, maar ook data delen in een publieke map. HiDrive is ook op een tiental manieren benaderbaar en niet alleen via de website en bijbehorende apps.

Dit betekent ook dat HiDrive geschikt is om bijvoorbeeld ingezet te worden als fallbacklocatie voor backups. Zodat de gevoelige persoonlijke of bedrijfsdata ook op een externe locatie is opgeslagen. Verder bieden de datacenters in Duitsland een veilige plaats waar de data is beschermd door de strenge Duitse privacywetgeving.

Perfect is HiDrive zeker niet, de apps werken op zich prima, maar de macOS-app kan nog wel wat meer aandacht gebruiken. Ook het koppelen van HiDrive in macOS werkt zeker niet vlekkeloos. In Windows werkt de applicatie echter zonder problemen. De vertalingen laten hier en daar te wensen over, verplaatsen is niet hetzelfde als verwijderen. Verder zou Strato er verstandig aan doen de beta-omgeving snel af te maken en de mogelijkheid toe te voegen om meer publieke mappen te maken, waarbij je kan instellen welke gebruikers wel of geen toegang hebben.

Voor de systeembeheerder of eigenaar van het bedrijf is het een eitje om alles te beheren via het controlepaneel, waardoor dit product zeer geschikt is voor kleine ondernemers.

 

.pro’s

  • Goedkoop;
  • Eenvoudig;
  • Makkelijk te integreren door alle protocollen;

.contra’s

  • macOS-ondersteuning niet vlekkeloos;
  • Vertalingen laten te wensen over;
  • Webinterface kan likje verf gebruiken;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home