Microsoft lanceert opensource cloudplatform Radius

Ontwikkelaars van cloudapplicaties beschikken nu over een nieuw opensource platform: Radius van Microsoft. Het project is een initiatief van het Microsoft Azure Incubations-team.

Het team bij Microsoft Azure Incubations heeft een nieuw project gelanceerd: Radius. Dit is een opensource platform voor de ontwikkeling en het draaien van cloudapplicaties.

Waarom en wat

Met Radius wil Microsoft een link vormen tussen cloudproviders en platformen, om de ontwikkeling van applicaties te vergemakkelijken. Het platform moet een gecentraliseerde set van tools vormen waarmee ontwikkelaars en operatoren kunnen samenwerken.

Radius is opensource en multicloud. Hierdoor kunnen applicaties worden ingezet in eender welke cloudomgeving of on prem infrastructuur. Het platform zou met data een beter inzicht bieden in de infrastructuur van een organisatie.

lees ook

Dynatrace integreert dieper in Azure met nieuwe AI-functies

Recept voor succes

Volgens Microsoft ondersteunt Radius de meest populaire programmeertalen en ontwikkelingstools voor apps. Het platform moet ontwikkelaars helpen met de verschillende componenten van hun applicatie. Radius neemt ook de configuratie voor zijn rekening. Dit verzekert operatoren dat apps zich houden aan het beleid van verschillende organisaties.

Bij deze eerste opensource lancering ligt de focus van Radius op drie eigenschappen:

  • Een vereenvoudigde en consistente ervaring bij de ontwikkeling van applicaties
  • Pre-gedefinieerde templates voor de automatisering van infrastructuurbronnen en omgevingsconfiguraties
  • Applicatiegrafieken die inzicht bieden in de relatie tussen verschillende bronnen

Een belangrijk onderdeel van Radius is Recipe. Hiermee kunnen operatoren IaC-templates (Infrastructure as Code) voorzien die ontwikkelaars kunnen gebruiken. Operatoren kunnen Recipe ook inzetten om bedrijfsbeleid te definiëren en op te leggen. Zo hoeven ontwikkelaars hier geen rekening meer mee te houden.

Microsoft lanceert wel meer vernieuwingen deze dagen. Deze week was er al het bericht dat Project Silica bijna rond is. Dat is dataopslag op speciale glasplaatjes. Geen nieuwigheden zonder artificiële intelligentie. Zo komt de AI-assistent Copilot naar Microsoft OneNote.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home