CISPE stelt ultimatum aan Microsoft: beëindig oneerlijke concurrentie of juridische stappen 

microsoft azure

CISPE legt een ultimatum voor aan Microsoft naar aanleiding van een aanslepende klacht over licenties. Microsoft moet de oneerlijke concurrentie beëindigen, of juridische stappen volgen. 

De zaak sleept al sinds 2022 aan, maar nu lijken de Europese cloudproviders definitief een knoop door te willen hakken. Microsoft moet een einde brengen aan het buitenspel zetten van andere cloudproviders met zijn licentievoorwaarden, of er worden juridische stappen ondernomen.  

CISPE versus Microsoft

Cloud Infrastructure Providers in Europa (CISPE), een non-profit industriegroep gevestigd in Brussel, zat eerder al rond de tafel met Microsoft over het buitenspel zetten van andere cloudproviders met zijn licentievoorwaarden. Microsoft geeft korting op zijn eigen software, wanneer deze gebundeld zijn met eigen Azure-cloudservices. Hierdoor is het duurder om software in concurrerende clouds te draaien, wat dus oneerlijke concurrentie betekent. Op basis van de Azure Pricing Calculater, kon CISPE het oneerlijke prijsverschil en het kernprobleem aantonen.  

lees ook

Europese Commissie onderzoekt antitrust-klacht over Microsoft Azure  

Daarnaast is CISPE ook niet te spreken over de prijs van licentieovereenkomsten voor serviceproviders. Om SQL Server Enterprise-licenties uit te voeren op niet-Azure-servers, geven de percentages van Microsoft dubbele cijfers weer. Dit ondermijnt opnieuw de eerlijke concurrentie. Deze discriminatie op gebied van prijzen en functies door Microsoft, houdt klanten vast en drukt de marges van andere cloudinfrastructuurproviders.

Of het ultimatum van CISPE een einde brengt aan de aanslepende zaak, moet nog blijken. Hoewel Microsoft voor een keuze staat, zal de klacht niet zomaar verdwijnen. De EU heeft deze zaak al in het vizier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home