Review: LG G6 smartphone – over smaak valt te twisten

We volgen LG inmiddels al jaren op de voet en we hebben respect voor het risico dat het bedrijf soms neemt. Zeker het afgelopen jaar met de modulaire G5. De LG G5 (review) was een prachtig avontuur waarbij LG dus veel risico heeft genomen, maar dat is helaas keihard afgestraft door de consument die het toestel links lieten liggen. Het modulaire systeem van de LG G5 werd kennelijk beschouwd als een gimmick in plaats van een echte innovatie. Vandaag bespreken we de LG G6, waarbij LG weer is afgestapt van het modulaire ontwerp en een wat conventioneler product heeft gemaakt. Wordt dit dan het vlaggenschip waarop de consument heeft gewacht? Lees verder om erachter te komen wat ons antwoord hierop is.

Het enige afwijkende wat betreft het design van de G6 is dat LG de beeldverhouding iets aangepast heeft. Het scherm is hoger en daarmee ook groter dan vorig jaar. Op zich een goed idee, want hierdoor kan je het toestel nog steeds goed vasthouden, ondanks dat het groter is geworden. Helaas voor LG werd de LG G6 vrijwel direct overtroffen door dat andere Zuid-Koreaanse bedrijf. Dat besloot bij de Samsung Galaxy S8 (review) ook het scherm hoger te maken, en ging meteen nog een stapje verder.

Kijken we verder naar het toestel dan heeft LG gekozen voor een vrijwel volledig metalen behuizing, een dubbele camera-opstelling, vingerafdrukscanner en de snelst beschikbare processor, een Qualcomm Snapdragon 821. Dit is een wat ouder model van vorig jaar, waarover later meer. Verder heeft LG het toestel water- en stofdicht gemaakt (IP68) iets wat tegenwoordig steeds gangbaarder is en een goede zaak wat ons betreft. Een echte killer-feature ontbreekt wat ons betreft.

LG brengt het toestel in een aantal kleuren op de markt, waaronder zwart, wit en platinum. Over de zwarte versie hebben we niet zoveel op te merken, de platinum-versie een beetje, maar bij de witte heeft de ontwerper echt zitten slapen. Rond het scherm is namelijk een dikke zwarte rand opgenomen. Bij de zwarte versie van het toestel valt dit niet op, maar hoe lichter de kleur hoe meer het opvalt. Vooral bij de witte versie vinden we die zwarte rand echt heel lelijk.

De LG G6 blinkt qua ontwerp en specificaties niet uit, ook qua prijs is er geen unieke strategie. Het toestel moet namelijk 749 euro opbrengen. Dat is toch een hele hoop geld voor een toestel dat niet echt opvalt zo op het eerste gezicht.

Uiterlijk en bouwkwaliteit

Als we naar de achterkant kijken, zien we een metalen achterzijde met wat lijkt op een heel dikke laag coating, waardoor je toch het gevoel hebt dat er een soort plastic laag over het aluminium heen zit. Dat is wat ons betreft jammer, het mag best metaalachtig aanvoelen. De camera’s zitten allemaal netjes in de behuizing verwerkt en steken geen millimeter uit. De plek van de vingerafdrukscanner is ook prima, netjes onder de camera’s. Het gaat overigens om een dualcamera-opstelling met een portret- en groothoeklens, waarbij of de één of de ander kan worden gebruikt, eventueel in combinatie met de dual LED-flitser.

De volume-knoppen zitten links bovenaan, niet rechts, wat inmiddels toch wel vrij standaard is. De stand by-knop zit verwerkt in de vingerafdrukscanner op de achterzijde. Aan de rechterzijde is het laatje te vinden voor de simkaart en microSD-kaart. Onderop is tot slot een monospeaker te vinden en bovenop de koptelefoonaansluiting.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van dit toestel is dik in orde. Dat komt voornamelijk door de hele stevige metalen behuizing. Er zit ook totaal geen speling in dit toestel, we moeten dan ook erg ons best doen om überhaupt vlekken op het scherm te krijgen. Op dit vlak levert LG gewoon echt een prima toestel.

Hardware

Als we naar de hardware kijken van dit toestel valt als eerste de processor op, de Qualcomm Snapdragon 821. Een snelle processor, maar wel een van vorig jaar. De gloednieuwe Snapdragon 835 was nog niet beschikbaar begin dit jaar, dus moest LG terugvallen op het bestaande assortiment van Qualcomm. Op dit moment loopt LG tegen het feit aan dat het zelf nog geen chips ontwerpt en produceert.

De bedoeling is overigens wel dat LG zelf chips gaat ontwerpen, het heeft inmiddels een divisie hiervoor opgezet en er is een ARM-licentie afgesloten. De productie van de ARM-chips zal worden uitgevoerd door niemand minder dan Intel. LG heeft Intel bereid gevonden om chips te gaan bakken met de instructieset van de concurrent. Alleen is het allemaal nog niet zover en moet deze LG G6 het dus nog stellen met een verouderde chipset.

Het is overigens niet heel erg dat LG heeft gekozen voor de Snapdragon 821. Deze is snel genoeg om een vloeiende gebruikservaring te bieden, als gebruiker heb je niet het idee met een verouderde processor van doen te hebben. Gevoelsmatig klopt het echter niet helemaal dat een toestel dat is gebaseerd op een oudere chip toch nog 749 euro moet kosten. Dat is maar 50 euro minder dan de Samsung Galaxy S8 (review). Dat rijmt niet helemaal met elkaar. LG had het toestel beter op een lager prijspunt kunnen inzetten, dan was het competitiever geweest.

Als we verder kijken zien we dat het werkgeheugen 4GB bedraagt en 32GB aan opslagcapaciteit. De dual-camera opstelling aan de achterzijde heeft een sensorresolutie van twee keer 13 megapixels. De camera beschikt over een portretlens en een groothoeklens, de camera’s zijn niet tegelijk te gebruiken. Als gebruiker moet je kiezen tussen de twee camera’s, welke je in de huidige situatie wil gebruiken. De camera aan de voorzijde beschikt overigens over een resolutie van 5 megapixels.

Scherm

We hebben op de eerste pagina al even stilgestaan bij het scherm. LG heeft de schermverhouding aangepast en het scherm net even wat hoger gemaakt, zodat het net wat groter is zonder in te leveren op de gebruikservaring.

In het geval van LG resulteert het in een 5,7 inch scherm met een QHD-resolutie van 2880 x 1440 pixels.  Waarbij de 2880 pixels in de hoogte worden gebruikt. Dat is net iets meer dan de 2560 pixels die we normaliter gewend zijn. In totaal resulteert dit in een pixeldichtheid van maar liefst 564 pixels per inch, wat meer dan voldoende is om een haarscherp beeld te tonen. Over de kleurweergave hebben we in dit geval geen klachten, het is een mooi scherm.

Software

LG hanteert nog altijd zijn eigen softwareschil op zijn Android-toestellen. Deze is de afgelopen jaren zeker wel wat verbeterd. Voornamelijk de hoeveelheid rekenkracht die de schil van LG vereist is een stuk teruggebracht. Het is een degelijk jasje dat prima zijn werk doet. LG laat de keuze voor het type homescreen over aan de gebruiker. Het biedt namelijk drie verschillende hoofdschermen aan: een normaal homescreen met aparte applicatielijst, een homescreen zonder applicatielijst, alle apps staan dan op de hoofdschermen en tot slot EasyHome. Dat laatste is een soort eenvoudig hoofdscherm met grote iconen, voor senioren bijvoorbeeld.

Hou er wel rekening mee dat je zelf een default homescreen in moet stellen. Doe je dit niet, moet je iedere keer aangeven met welk homescreen je de actie wilt voltooien. Dat zien we ook op andere telefoons overigens, al heb je dan vaak de keuze tussen twee, niet drie versies. Daar selecteer je tijdens de eerste installatie het homescreen dat je wilt hebben. Dat is dan het default homescreen. Je wordt daarna dan niet langer lastiggevallen hierover. Bij de G6 kun je tijdens de installatie deze stap doorlopen zonder dat je een van de varianten als standaard instelt. Hiermee val je de gebruiker nadien wat ons betreft onnodig lastig met deze zelfde vraag.

De instellingen-app is onnodig ingewikkeld gemaakt met allerlei tabbladen, waardoor je voor de instellingen telkens moet zoeken op welk tabblad je moet zijn. Na enige gewenning zal dit ongetwijfeld beter gaan werken, maar wij zijn inmiddels redelijk gewend aan de standaard Android-instellingen in één lange lijst.

Zakelijke toepassingen

Echt zakelijke toepassingen ga je niet vinden op de LG G6. Het bedrijf heeft de mogelijkheid om meerdere gebruikers toe te voegen omarmd maar daarmee houdt het op. Je kan geen veilige container aanmaken voor een app, of een andere beveiligingssuite activeren. Zakelijk is LG nog steeds afhankelijk van Android for Work en MDM-oplossingen van derde partijen. Deze werken op zich wel, maar helaas niet zo goed als een eigen dedicated oplossing.

LG heeft met LG Gate wel zo’n product in handen overigens. Dat bestaat inmiddels al enkele jaren, maar is tot op heden nooit beschikbaar gekomen in Europa. Alleen in de Verenigde Staten en Zuid-Korea wordt LG Gate gebruikt. In een gesprek met LG Nederland heeft de directeur, Bas Dekker, aangegeven dit jaar wel te willen kijken naar LG Gate. Mogelijk dat we hier later dit jaar op terug kunnen komen in een uitgebreid artikel.

Camera en accuduur

Natuurlijk hebben we de dubbele camera ook onder de loep genomen. LG heeft gekozen voor twee 13 megapixel camera’s, waarbij je kan kiezen uit een normale portretlens of een groothoeklens. Beide lenzen tegelijk gebruiken is niet mogelijk. Je moet voor elke foto dus bepalen welke camera(lens) je wilt gebruiken.

De foto’s die de LG G6 kan schieten zijn zeer aardig, wel zijn we van mening dat het selecteren van de juiste camera voor elke scene wat omslachtig is. Wat dat betreft hebben de meeste concurrenten met dubbele camera’s het beter voor elkaar. Die combineren de beelden om scherpere foto’s te krijgen, of – in het geval van Apple – om wat verder optisch in te kunnen zoomen.

Hieronder enkele testfoto’s:

Accuduur

De accuduur van de LG G6 is natuurlijk een belangrijk punt. Als je zoveel geld betaalt voor een nieuwe smartphone moet deze het einde van de dag wel halen.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur

Zoals te zien is in bovenstaande grafiek komt de LG G6 niet echt goed uit de verf als het gaat om accuduur. Het toestel presteert vrij matig en dat is iets waar gebruikers over gaan vallen. Nu de prestaties van alle smartphones op een goed niveau zitten wordt accuduur echt een cruciale factor in de keuze voor of tegen een toestel.

Prestaties (systeem)

Natuurlijk hebben we ook de systeemprestaties van de LG G6 aan de nodige testen onderworpen en daar zijn de volgende resultaten uit voort gekomen. Gezien de gekozen processor moet dit toestel in de buurt zitten van de vlaggenschepen van 2016.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work 2 performance

Uit zowel de PCMark Work als Work 2 benchmark is duidelijk dat de G6 niet over de krachtigste chip beschikt. De prestaties van de Galaxy S8 van Samsung zijn bij deze benchmark een beetje misleidend. Zoals we ten tijde van die review al opmerkten, geven die resultaten de eigenlijke rekenkracht van de Exynos-chip in dat toestel niet goed weer.

Prestaties (grafisch)

Ook grafisch weet de LG G6 goed mee te komen. De score ligt boven die van de Chinese concurrent Huawei en ook de vlaggenschepen van vorig jaar worden afgetroefd.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Sling Shot

Al met al hebben we niet veel te klagen over de prestaties van de LG G6 bij de benchmarks. Echt tot de verbeelding spreken ze ook niet, doordat hij wat verouderde hardware gebruikt.

Conclusie

LG had eigenlijk al enige jaren een stabiele factor moeten zijn in de smartphonemarkt, maar dat is helaas niet gelukt. Het bedrijf besloot te kiezen voor wat te veel avontuur maar zonder succes. Nu probeert het met een zeer degelijke smartphone op de markt te komen en daarin is het ook grotendeels geslaagd.

De zwarte rand rond het scherm is was on betreft toch een flink foutje, waardoor wij verwachten dat het zwarte toestel waarschijnlijk het populairst zal worden, want daar is die rand onzichtbaar. De keuze voor de dubbele camera-opstelling is leuk, maar niet ideaal, je moet de gebruiker niet teveel keuze geven. Het kwaliteitsverschil per lens is daarmee ook heel groot, waardoor je met de verkeerde camera al snel teleurgesteld bent over het eindresultaat.

Het feit dat er een processor uit 2016 is gekozen heeft te maken met de beschikbaarheid van nieuwe modellen. Er was niks beter te krijgen, dus koos LG voor de Snapdragon 821. Dat is op zich prima en in de praktijk weet de chip beter te presteren dan wij hadden durven hopen. Wel zijn we van mening dat de adviesprijs wat omlaag kan omdat de chip toch enigszins gedateerd is, vasthouden aan 749 euro is je eigen ramen ingooien.  In de toekomst gaat LG waarschijnlijk zelf chips ontwerpen en is dit probleem in elk geval verleden tijd. Het grootste manco aan dit toestel is wat ons betreft de accuduur, hierin komt het toestel zo slecht uit de test, dat is echt een paar stapjes terug.

Al met al is de LG G6 een degelijk toestel, maar niet eentje waar we enorm warm van worden. Wij vermoeden dat LG ook dit jaar weer een paar stevige lesjes heeft geleerd en we later dit jaar een nog beter model gaan zien.

.pro’s

  • Nieuwe schermverhouding zorgt voor groter scherm;
  • Degelijk toestel;

.contra’s

  • Ontwerp met zwarte lijn niet geweldig;
  • Accuduur;
  • Degelijk maar niet overtuigend;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home