Comet Lake komt naar desktop: tien kernen, geen tien nanometer

Intel Core i9-9980XE

Lekken suggereren dat Comet Lake-S in 2020 naar de desktop komt met Core-chips met tien rekenkernen en 20 threads. Intel blijft echter bij een 14 nm-productieproces, waardoor het stroomverbruik van de chips de hoogte in gaat.

In 2020 kan je uitkijken naar Intels Comet Lake-S line-up. Gelekte slides van Xfastest geven heel wat informatie weg over de nieuwe chips en illustreren op die manier zowel de ambitie van Intel als de problemen waar het momenteel mee kampt. Comet Lake-S zal in een nieuwe socket passen: LGA 1200. Waar AMD er in slaagt om de AM4-socket te behouden voor Ryzen, zelfs met een nodeverkleining van naar 7 nm, verandert Intel dus alweer de socket voor deze nieuwe chips zodat compatibiliteit met oude moederborden geen optie meer is.

De Comet Lake-S line-up moet aangevoerd worden door Core-chips met tien rekenkernen en 20 threads. Vandaag heeft Intel al dergelijke componenten in zijn desktop-aanbod zitten, maar die horen allemaal tot het X-gamma van niche-chips voor enthousiastelingen. Met Comet Lake-S wil Intel klaarblijkelijk de concurrentie aangaan met AMD’s processors. Die hebben tot 16 rekenkernen en 32 threads.

Niet zuinig

De vraag is maar in welke mate dat zal lukken. De gelekte data tonen niet echt een rooskleurig beeld voor Intels toekomstige gamma. Het intussen wel heel erg vertrouwde 14 nm-proces lijkt een belangrijke verantwoordelijke. AMD’s Ryzen 9 3950X heeft 16 rekenkernen, 32 threads en een basiskloksnelheid van 3,5 GHz met een TDP van 105 watt. Comet Lake-S krijgt een TDP van 125 watt mee, en zal bij gebruik op de basiskloksnelheid een stuk minder zuinig zijn dan de chips van AMD.

Beeld via Xfastest

Het is bovendien de eerste keer in lange tijd dat Intel zijn TDP nog eens verhoogd. 95 watt was lange tijd de standaard. Meer rekenkernen betekent echter meer warmte. De basiskloksnelheid naar omlaag halen is één optie, maar dat trucje gebruikte Intel al voor de cpu’s van de vorige generatie. De basisfrequentie nog verder naar omlaag krikken in een poging het TDP van Comet Lake-S met tien kernen onder de 100 watt te houden, zou de concurrentiepositie met AMD verder verzwakken.

Boostfrequenties en verbruik

Hoe de chips zich werkelijk zullen verhouden tegenover de hardware van AMD, blijft koffiedik kijken. TDP heeft enkel betrekking op hitteproductie en verbruik aan de basisfrequentie. Zowel AMD’s chips als die van Intel maken echter gebruik van boostfrequenties, die ze erg lang kunnen aanhouden in combinatie met een goede koeling. Onder dergelijke workloads gaat het verbruik flink naar boven, maar geen van beiden communiceert hoeveel precies. De logica dicteert dat AMD’s 7 nm-chips ook hier flink in het voordeel zullen zijn tegenover 14 nm Comet Lake-S.

Intel lijkt nog enkele nieuwe functies te introduceren met Comet Lake-S. Denk aan ingebakken ondersteuning voor Wifi 6 (naar analogie met Comet Lake voor de laptop) en Thunderbolt 3. Er zijn momenteel nog geen aanwijzingen voor de introductie van PCIe 4.0, wat AMD wel ondersteunt.

Skylake: de remake van de reboot van de sequel

Afgaande op de beschikbare informatie is het moeilijk om warm te worden van Comet Lake-S. De specificaties lezen als een zoveelste heruitgave van Skylake, met verbeteringen die vooral in de marge bestaan. De verhoging van het TDP voor de desktop is bovendien een extra argument in onze analyse van Comet Lake voor de laptop. Daar vermoedden we dat extra rekenkernen een thermisch probleem zouden opleveren. De specificaties van Comet Lake-S zetten die vrees kracht bij.

We willen niet te voorbarig zijn. De afgelopen jaren heeft Intel wel degelijk knappe chips uit de intussen versleten 14 nm-hoed getoverd. Wieweet verrast de processorgigant opnieuw. Onze voorlopige inschatting is echter dat er vandaag heel weinig reden is om Intel in je desktop te stoppen. AMD’s Ryzen-chips zijn over vrijwel de hele lijn beter, goedkoper en zuiniger, en lijken dat in de nabije toekomst ook te zullen blijven. Waar blijft Intels 10 nm-antwoord, vraag je je misschien af? Wij ook.

Gerelateerd: Hoe Intel je opzettelijk misleidt met nieuwe 10e generatiechips

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home