Intel Lunar Lake krijgt ‘meer dan 100 TOPS’

Intel claimt dat zijn toekomstige Lunar Lake-CPU’s meer dan 100 TOPS aan rekenkracht hebben. Amper de helft daarvan komt van de NPU.

Op zijn Vision 2024-event stelt Intel dat zijn toekomstige processors voor de laptop meer dan 100 TOPS aan rekenkracht hebben. TOPS staat voor Terra Operations Per Second en is een maatstaaf voor AI-gerelateerde prestaties die aan relevantie heeft gewonnen sinds Intel het tijdperk van de AI-pc heeft uitgeroepen.

We schreven eerder al dat geen enkele zogenaamde AI-pc die vandaag in de rekken ligt ook echt een AI-pc is, als je de relevante definitie van Microsoft als maatstaaf neemt. De minimumvereiste voor dat label is 40 TOPS zodat de Microsoft Copilot voor een stuk lokaal kan draaien, en zoveel rekenkracht hebben de huidige Meteor Lake Core Ultra-CPU’s niet. Voor opvolger Lunar Lake is dat euvel verholpen.

TOPS zonder GPU

Interessant genoeg komen slechts 45 TOPS van de NPU in Lunar Lake. Meer dan de helft van de AI-rekenkracht komt dus van de GPU (en in veel mindere mate de CPU), wat impliceert dat Lunar Lake-processors ook zonder de felbesproken NPU aan de minimumvereisten voor Copilot tegemoetkomen. Ter vergelijking is het nog handig om te weten dat Meteor Lake strandt op 34 TOPS, waarvan amper 11 TOPS afkomstig zijn van de NPU.

lees ook

Geen enkele nieuwe AI-pc is al een echte AI-pc volgens Microsoft

Panther Lake, dat Lunar Lake zal opvolgen, zal 200 TOPS halen. Hoe Intel de cijfers berekent, is onduidelijk. De cijfers illustreren wel dat Intel grote sprongen maakt richting meer AI-geoptimaliseerde rekenkracht.

Misschien relevant

Tussen de lijnen door merk je in deze prestatieclaims dat de ‘AI-pc’ als term effectief een beetje gebakken lucht is. Zelfs in de tweede generatie van AI-chip komt het gros van de AI-rekenkracht niet van de NPU maar van de GPU. GPU’s zijn al vele jaren onderdeel van laptopchips van Intel. AI-workloads zijn op dit moment bovendien zeldzaam en werken ook prima zonder NPU. Indien daar binnenkort verandering in komt, en voor het geval dat de Microsoft Copilot lokaal voor vele mensen een grote meerwaarde kan bieden, zijn de beloofde sprongen in AI-prestaties voor Lunar Lake mogelijks wel relevant.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home