EU en VS bundelen krachten om technologische uitdagingen het hoofd te bieden

EU VS Europese Unie Verenigde Staten

De EU en de VS willen een aantal zaken samen aanpakken. Het gaat om standaarden voor de technologie, de toeleveringsketen en de technologische ontwikkelingen. Om dit tot een goed einde te brengen werd een nieuwe raad ingericht, die woensdag voor het eerst samenkwam.

Woensdag vond de eerste ontmoeting plaats tussen enkele toppolitici van de Europese Unie en de Verenigde Staten in het kader van de EU-VS Trade and Technology Council. Zo waren bijvoorbeeld Amerikaans president Joe Biden en vicepresidenten van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis en Margrethe Vestager aanwezig.

Kersverse raad

De Trade and Technology Council (TTC) zag het levenslicht nog maar op 15 juni 2021. De raad werd toen in Brussel opgericht door Joe Biden en Ursula von der Leyen, President van de Europese Commissie. In de raad moet richting worden gegeven aan de aanpak van drie thema’s: wereldhandel, economie en technologische uitdagingen.

Onder het luik ‘technologische uitdagingen’ wordt bekeken hoe nieuwe technologieën niet misbruikt worden en cyberaanvallen voorkomen worden. Bij de oprichting van de TTC werden zo tien werkgroepen ingericht, allemaal met een eigen doel.

Technologisch uitdagingen

Na de meeting werd een gezamenlijke verklaring gepubliceerd over de ontmoeting. Hierin is te lezen dat de TTC zich wil richten op het misbruik van technologie en de samenleving wil beschermen tegen manipulatie van informatie en tussenkomst van buitenaf.

Verder zijn de opdrachten van de verschillende werkgroepen verder toegelicht. Zo zullen die werken rond de toegankelijkheid van digitale tools voor kmo’s. De overige werkpunten zijn: standaarden voor de technologie, bescherming van de toeleveringsketen, financiële bronnen vinden om derdewereldlanden van een veilige en betrouwbare digitale connectie te voorzien, gegevensbeheer, opkomen tegen onwettige surveillance, controle van de export en het controleren van investeringen.

Cybersecurity VS

De cyberbeveiliging neemt al langer een hoge plaats in op het prioriteitenlijstje van Amerika. Eind augustus zat Joe Biden nog rond de tafel met enkele IT-giganten. De president uitte zijn zorgen rond het grote probleem, dat volgens hem niet op te lossen is door overheid alleen. Onder andere Google en Microsoft beloofden daarom fors te gaan investeren in de cyberbeveiliging en trainingen.

Door onder andere de SolarWinds-hack en de iMessage-exploit kreeg de Amerikaanse president het warm onder de voeten. Volgens hem zouden de aanvallen vanuit Rusland en China komen. In de ontmoeting woensdag werd China niet nadrukkelijk vermeld als onderdeel van de agenda. Wel valt te lezen dat één van de werkgroepen zich zal focussen op de uitdagingen op praktijken die de handel verstoren en niet markteconomisch zijn. Volgens de TTC werkt die groep onder andere rond gedwongen technologieoverdracht en door de staat gesteunde diefstal van intellectueel eigendom.

lees ook

De cybersecurity van Belgische ondernemingen onder de loep

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home