Cyberaanvallen kunnen uitmonden in fysieke oorlog volgens Biden

De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt voor het escaleren van cyberaanvallen in fysieke oorlog. Deze waarschuwing komt er na verschillende aanvallen op de Verenigde Staten vanuit Rusland en China.

Na enkele ransomware-aanvallen op de Amerikaanse overheid en bedrijven vanuit Rusland en China, waarschuwt Biden voor oproer en geweld in de reële wereld. In een speech voor de nationale inlichtingendienst gaf de president aan dat een nieuwe oorlog waarschijnlijk zal ontstaan als een gevolg van cybergeweld.

Amerikaanse kwetsbaarheid

Een aantal recente hacks legden de Amerikaanse kwetsbaarheid bloot op het vlak van cybersecurity. Denk maar aan de SolarWinds-aanval en de Colonial Pipeline-hack. De administratie van Biden beschuldigt de Russische en Chinese overheden, of alleszins cybercriminelen uit deze landen, van deze aanvallen. De VS kondigde eerder al aan geen tegenreactie te schuwen, maar dit had tot nog toe geen impact op de virtuele veiligheidsinbreuken.

Poetin en Xi Jinping

Hoewel Biden niet expliciet benoemt aan wie ze de oorlog gaan verklaren in de toekomst, beschuldigt hij Poetin wel van het verspreiden van desinformatie. Dat in verband met de tussentijdse verkiezingen van 2022 in de VS. Hij noemt het zelfs een bedreiging van hun soevereiniteit. Gezien Rusland volgens Biden enkel bestaat uit nucleaire wapens en oliebronnen, maakt het Poetin net wel gevaarlijk omdat hij zich bedreigd voelt door de VS.

Op een top in Genève waarschuwde Biden Poetin nog dat de Verenigde Staten zich zullen verweren met cyberaanvallen als Rusland zich nog eens op kritieke infrastructuur richt. Met kritieke infrastructuur worden organisaties in de gezondheidszorg, IT en energie bedoeld, waar Rusland sinds de verkiezingen van 2020 al duchtig werk van heeft gemaakt. Daarnaast moeten transportsectoren, financiën en chemie beschermd worden volgens de VS.

Volgens president Biden zal China in 2040 ook de grootste legermacht zijn en de sterkste economie kennen. In de toekomst komt het er dus op aan om mee te kunnen met Xi Jinping zonder de situatie te verergeren. Cyberaanvallen zijn namelijk niet de enige bedreigingen voor de Verenigde Staten. In de komende tien jaar zullen we volgens Biden nog meer ontwikkelingen zien dan in de afgelopen vijftig, wat immens veel druk legt op de inlichtingendiensten.

lees ook

EU, NAVO en VS beschuldigen China van Exchange-hack

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home