EU-landen moeten opleidingen optimaliseren voor meer specialisten in cybersecurity

student universiteit

Cybersecurityopleidingen moeten vaker gekozen worden want volgens de European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) zitten we met een tekort binnen de EU.

Binnen de EU is er een tekort aan cybersecurity-experten, volgens het ENISA. Om het tekort op te lossen, raadt de organisatie de publieke sectoren van de EU-landen aan om infosec-opleidingen aan instellingen in het hoger onderwijs beter te ondersteunen.

Infosec-opleidingen

Infosec is een samentrekking van de woorden ‘information’ en ‘security’. De opleidingen binnen deze categorie focussen op de processen en tools die ingezet worden om gevoelige bedrijfsinformatie te beschermen tegen verschillende gevaren. Onder de gevaren wordt zoal versleuteling, vernietiging en digitale inbraak verstaan.

In het rapport is te vinden hoe het momenteel staat met het aanbod van infosec-opleidingen in de EU-landen. Zo levert het overgrote merendeel (77 procent) van de opleidingen een masterdiploma op. 17 procent levert een bachelordiploma op en de overige 6 procent worden ingericht als postgraduaat.

Groter probleem, minder talent

Binnen de industrie zijn er ook heel wat certificaten te verdienen door lessen te volgen over infosec-onderwerpen. Deze certificaten zijn alleen gericht op personen die al binnen de IT-sector aan de slag zijn. Dat is problematisch doordat de IT-sector kampt met een tekort aan talent.

In de wereld zijn cybersecurity-experten bovendien net steeds noodzakelijker. Zowel de privé- als de publieke sector krijgen meer en meer met cyberdreigingen te maken. Een groot probleem zijn ransomware-aanvallen. Zeker nu het aantal ransomware-pogingen dit jaar een nieuw record vestigde met 300 miljoen inbraken in zes maanden tijd.

lees ook

De cybersecurity van Belgische ondernemingen onder de loep

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home