Salarisgids 2022: hogere lonen moeten wereldwijd talent aantrekken in de IT-sector

geld

Rekruteringsspecialist Robert Half stelt zijn salarisgids voor het komende jaar voor. Wie wereldwijd een job in de IT-sector zoekt, mag rekenen op een hoog loonsvoorstel. Toch verwachten 9 op de 10 Belgische werkgevers over alle sectoren heen, geen loonsopslag te kunnen geven in 2022.

Robert Half publiceert zijn salarisgids voor 2022. Daaruit blijkt dat de lonen in de IT-sector over het algemeen gestegen zijn. Het vorige rapport toonde dat de lonen vergeleken met 2018 gemiddeld met 5 tot 10 procent waren gegroeid. Deze evolutie heeft hoogstwaarschijnlijk nog een extra boost gekregen door de coronacrisis.

In het onderzoek van Robert Half werden 1.800 leidinggevenden wereldwijd bevraagd, met 300 interviews in België. De respondenten waren onder meer General Managers, CFO’s en CIO’s uit ondernemingen van 50 tot wel meer dan 500 werknemers in verschillende sectoren.

Strijden om talent

In een omgeving waarin het digitale steeds belangrijker wordt, krijgen starters in de IT-sector hoge salarissen aangeboden. De ‘war for talent’ is namelijk heviger dan ooit en wie niet de juiste werknemer vindt, raakt al snel achterop volgens Herbert Martens, Division Director bij Robert Half.

Aangezien heel wat bedrijven op zoek zijn naar specifieke profielen om de digitale sneltrein niet te missen, hebben kandidaten dus keuze te over. De meest gezochte functies zijn IT-managers, application support-profielen, businessanalisten en IT-support-, data en BI-profielen.

“Verschillende digitale processen zijn de afgelopen maanden nog belangrijker geworden. Bijvoorbeeld data-analyse, het onderhoud van digitale systemen en het implementeren van een goede cybersecuritystrategie spelen een grotere rol binnen bedrijven dan vroeger. De juiste mensen hiervoor vinden is key”, zegt Martens.

Een interactieve kaart omtrent de lonen van IT-profielen, vind je hier.

Nieuwe technologie

Naast het behouden en aantrekken van talent, is het investeren in nieuwe technologie topprioriteit voor CIO’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cybersecurity en artificiële intelligentie. Gezien de IT-sector steeds in beweging is, moeten bedrijven hier ook op inzetten. Naast het voorzien van de nodige infrastructuur voor die technologieën, moeten opleidingsmogelijkheden en meer verantwoordelijkheid ervoor zorgen dat werknemers op hun plek blijven, voegt Martens er nog aan toe.

Salarisgids
Bron: Robert Half

Soft skills en certificaten

Wil je als IT’er aan de slag en een streepje voor hebben op je concurrenten? Dan kan je maar beter enkele soft skills op zak hebben. Werkgevers gaan steeds meer op zoek naar profielen met uitstekende technische kennis én extra soft skills. Communicatieve vaardigheden, empathie en gevoel voor business zijn er maar enkele om op te noemen.

Daarnaast vragen steeds meer werknemers naar bepaalde certificaten, zoals deze van ‘Certified information systems auditor (CISA)’ of ‘Information technology infrastructure library (ITIL)’. ‘AWS certified cloud practitioner’, ‘Project management professional (PMP)’, ‘Certified information systems security professional (CISSP)’ en enkele Azure-certificaten sluiten het lijstje af.

lees ook

HR-managers ondervinden lastige zoektocht naar opensourcetalent, zegt Linux Foundation

Geen opslag in andere sectoren

Hoewel de IT-sector floreert, verwachten gemiddeld 9 van de 10 Belgische werkgevers over alle sectoren heen geen opslag te kunnen geven in 2022. Een kleine 14 procent van bedrijven plant wel om hogere bonussen of extralegale voordelen aan te bieden, maar echte loonsverhogingen lijken voor vele niet echt een optie. Talent behouden zal dus waarschijnlijk het grootste struikelblok voor ondernemingen zijn.

Salarisgids
Bron: Robert Half

Hybride werkplek

De hybride werkplek zal overal nog meer aan populariteit winnen het komende jaar. Bedrijven zullen namelijk inzetten op zo kostenefficiënt mogelijk werken door hun faciliteiten te optimaliseren. Maar liefst 38 procent van de werkgevers overweegt zelfs om kantoorruimtes te verkleinen.

“Het idee van een kantoor waar iedere werknemer elke dag aan zijn eigen bureau zit te werken, is ondertussen een beetje achterhaald. Daarom dat bedrijven ook hun kantoorruimte zullen laten mee evolueren met de flexibiliteit die telewerk met zich meebrengt. Het budget dat daarbij vrijkomt, kan dan weer voor andere doeleinden ingezet worden”, zegt Jeroen Diels, Director bij Robert Half.

Salarisgids
Bron: Robert Half

Iets meer dan de helft van de bedrijven (53%) geeft aan dat hun personeel in de toekomst volledig plaatsonafhankelijk kan werken in België. 12 procent van de werkgevers denkt dat de helft of meer van de werknemers voltijds zal thuiswerken.

“Een weloverwogen visie en uitwerking kan een meerwaarde zijn die je als bedrijf tegenover potentiële werknemers een streepje voor geeft op concurrenten,” voegt Diels eraan toe.

lees ook

Belgische bedrijven kiezen massaal voor deeltijds telewerk

Diversiteit

Tot slot nemen diversiteit, gelijkheid en inclusie (DGI) een steeds prominentere plek in op de werkvloer. Bedrijven zullen hier in 2022 nog meer op inzetten. Denk hierbij aan trainings- en ondersteuningsmogelijkheden voor minderheidsgroepen en het investeren in technologie die discriminatie bij aanwervingen elimineert.

Meer dan de helft (54%) van de bedrijven optimaliseert vacatures om divers talent aan te trekken. 44 procent werkt met anonieme cv’s en 40 procent zet in op het herkennen van onbewuste vooroordelen.

“Dergelijke initiatieven zijn ethisch gezien een mooie zaak, maar blijken ook een positieve impact te hebben op de sfeer op de werkvloer. 40% van de managers geeft aan dat hun DGI-inspanningen voor een betere werksfeer zorgen. En dat is dan op zijn beurt weer voordelig voor het aantrekken en behouden van personeel”, besluit Jeroen Diels.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home