Aantal ransomware-pogingen bereikt nieuw record met 300 miljoen inbraken in half jaar tijd

ransomware

In een nieuw rapport van SonicWall is te zien hoe het aantal pogingen tot ransomware-aanvallen een enorme piek bereikte in de eerste helft van 2021. Het aantal ransomware-pogingen groeide uit tot 304,7 miljoen, wat goed is voor een nieuw record en meer is dan het totale aantal ransomware-aanvallen in 2020. 

Het aantal ransomware-aanvallen in de eerste helft van 2021 steeg met 151% ten opzichte van een jaar eerder. De hoeveelheid aanvallen nam steeds meer toe. De maanden april, mei en juni volgden elkaar op als recordmaanden. In juni alleen al werden 78,4 miljoen malware-pogingen geregistreerd. 

De cijfers uit het rapport van SonicWall zijn gebaseerd op de informatie van het SonicWall Capture Threat Network. De organisatie monitort en verzamelt informatie van apparaten over de hele wereld, waaronder 1,1 miljoen beveiligingssensoren in 215 landen en gebieden. Ook gebruikt het rapport informatie over bedreigingen afkomstig van SonicWall beveiligingssystemen.

In deze gebieden groeide de ransomware-dreiging het snelst

Uit het SonicWall rapport blijkt dat met het aantal ransomware-pogingen vooral in Europa snel toenam, met een stijging van 234% ten opzichte van een jaar eerder. De VS zagen het aantal ransomware-pogingen toenemen met 180%. Al met al blijven de VS stipt op één staan als we kijken naar het totale aantal ransomware-aanvallen dat er plaatsvindt. 

Met name overheidsinstanties waren het afgelopen jaar vaak het slachtoffer van ransomware-aanvallen. Het aantal aanvallen op overheidsinstanties groeide met 917%. Ook de onderwijssector kreeg het zwaar te verduren en zag het aantal ransomware-aanvallen met 615% groeien. Daarnaast zagen SonicWall-onderzoekers alarmerende malware-pieken in de gezondheidszorg (stijging van 594%) en bij retailbedrijven (stijging van 264%). 

Meer ransomware, maar minder malware

Waar ransomware de laatste tijd steeds sneller toeneemt, zien we malware juist afnemen. In 2018 bereikte malware een piek met een totaal van 10,5 miljard gevallen. In 2020 detecteerde SonicWall met een totaal van 5,6 miljard gevallen het laagste aantal malware-pogingen in zes jaar tijd. In de eerste zes maanden van 2021 zag SonicWall een totaal van 2,5 miljard malware-pogingen. 

Zowel in de VS als in Europa zien we een daling in het aantal malware-gevallen. In Aziatische landen nam malware dit jaar juist toe met 23%. Met name in India en Duitsland nam malware toe, met een groei van respectievelijk 83% en 465% ten opzichte van een jaar eerder. 

Een daling in het aantal malware-pogingen lijkt op het eerste gezicht goed nieuws. Toch is het niet zo rooskleurig. Het laat enkel zien dat cybercriminelen andere – meer verfijnde – methodes zijn gaan gebruiken, bijvoorbeeld ransomware of cryptojacking. 

Het aantal cryptojacking-pogingen groeide sterk in de eerste helft van 2021. In totaal vonden er 51,1 miljoen cryptojacking-pogingen plaats. Het aantal aanvallen steeg met 118% in Azië en 248% in Europa.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home