Microsoft maakt licenties Windows 11 los beschikbaar

Windows 11

Voortaan kan je zelf een pc in elkaar vijzen en daar Windows 11 opzetten. Nu de licenties los verkrijgbaar zijn, is een update via Windows 10 niet langer noodzakelijk.

Microsoft start met de losse verkoop van Windows 11-licenties. Hoewel Windows 11 al sinds oktober vorig jaar op de markt is, kon je nog geen losse licenties kopen. Om een nieuwe zelfgebouwde pc van Windows 11 met een geldige licentie te voorzien, moest je Windows 10 aankopen en een gratis upgrade uitvoeren.

PCMag ontdekte dat Microsoft de licenties in alle stilte beschikbaar heeft gemaakt. Vanaf wanneer ze al beschikbaar zijn, is niet duidelijk. Voor Windows 11 Home betaal je 139 dollar, voor de Pro-versie wil Microsoft 199,99 dollar. Daarmee blijven de prijzen gelijk aan die van Windows 10. Logisch, aangezien je nog steeds gratis kan upgraden van dat besturingssysteem.

Goed verstopt

Vreemd genoeg zitten de links naar de verkooppagina’s een beetje verstopt. De Engelstalige productpagina voor Windows 11 Pro vind je hier, voor Windows 11 Home kan je hier terecht.

Microsoft hanteert een vreemde strategie met Windows 11, waarbij OEM’s (computerfabrikanten) centraal lijkten te staan. Dat blijkt onder andere uit de hoge systeemvereisten die in de praktijk weinig meerwaarde brengen. Ze zorgen er wel voor dat de kans groter is dat je een nieuwe pc moet kopen om van Windows 11 te kunnen genieten. Dat Windows 11 verder zo moeilijk los te installeren was voor zelfbouwcomputers, steunt de hypothese. Met de beschikbaarheid van de losse licenties komt daar toch een beetje verandering in.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home