Kan jouw pc Windows 11 draaien? Dit zijn de systeemvereisten

Microsoft Windows 11 pc

Windows 11 legt op het eerste zicht de lat laag op vlak van systeemvereisten, maar onder de motorkap is er meer aan de hand. Heel veel pc’s zullen de overstap van Windows 10 naar Windows 11 niet kunnen maken.

Microsoft heeft de officiële systeemvereisten voor Windows 11 gepubliceerd na de officiële lancering. Op het eerste zicht lijken die heel democratisch: een dualcore 1 GHz 64-bitprocessor, 4 GB RAM en 64 GB interne opslag. Microsoft stelt ook een handige tool beschikbaar waarmee je direct kan checken of je systeem klaar is voor de upgrade.

Ondanks de lage systeemvereisten, regende het reacties online van mensen die de tool draaiden en een negatief resultaat terugkregen. Ogenschijnlijk hebben ze een compatibel systeem, maar Microsoft legt de lat hoger dan het lijkt. Uit een officiële lijst van compatibele Intel-chips blijkt dat je minimaal een 8ste generatie Core-CPU nodig. Systemen die vier jaar of ouder zijn, vallen hiermee al zeker uit de boot.

Microsoft heeft ook een vergelijkbare lijst gepubliceerd met ondersteunde AMD-chips en opnieuw vallen systemen ouder dan vier jaar uit de boot sowieso. Je hebt namelijk minimaal een Ryzen 2000-serie nodig.

Er bestaat de kans dat zelfs een nieuw toestel van twee jaar geleden niet compatibel is omdat oude CPU’s vaak nog lange tijd worden geleverd in systemen. Zeker in professionele laptops is het niet ongebruikelijke dat een CPU tot twee jaar na de lancering nog wordt aangeboden in een laptop of desktop.

CPU en TPM

Wie een pc heeft die minder dan vier jaar oud is, kan dus waarschijnlijk Windows 11 installeren wanneer je een compatibele Intel- of AMD-chip hebt? Nee, zo glashelder is het helaas niet. Een andere systeemvereiste voor het nieuwe OS is een TPM-module, meer specifiek TPM 2.0. TPM staat voor Trusted Platform Module en bevat een hardware gebaseerde random nummergenerator en kan cryptografische sleutels genereren om data te beschermen.

TPM module Windows

Hoe weet jij of je pc een TPM-module heeft? Typ in de zoekbalk links onderaan tpm.msc in en kijk onder TPM Manufacturer Information bij Specification Version welk nummer er staat. Staat er 1.0 of zit er helemaal geen TPM-module in je systeem? Dan kan je geen upgrade doorvoeren naar Windows 11, ondanks dat je mogelijk voor de rest wel helemaal aan de systeemvereisten voldoet.

Wie geen Windows 11 kan draaien, hoeft niet onmiddellijk te panikeren. Windows 10 wordt nog ondersteund tot 14 oktober 2025.

Gratis upgrade

Windows 11 is een gratis upgrade voor Windows 10-gebruikers. Het nieuwe OS biedt heel wat nieuwigheden waaronder ondersteuning voor Android-apps, standaard integratie van Teams binnen Windows 11 en de Microsoft Store vernieuwt volledig met de focus op ontwikkelaars.

Wie staat te popelen om met Windows 11 aan de slag te gaan, moet nog heel even wachten. Microsoft laat weten dat Windows Insiders vanaf volgende week kunnen starten met bèta-testen. Je pc registeren voor die test kan je hier doen. We benadrukken dat het hier om een heel vroege versie gaat binnen het ‘dev’-kanaal van Windows Insider, het meest experimentele kanaal. Test niet op een toestel dat je dagelijks professioneel gebruikt en wacht liever op de officiële release eind 2021.

We hebben Windows 11 helemaal uitgelicht tot in de kleinste details. Klik hier voor onze uitgebreide gids.


Update 28/06: Microsoft heeft zijn eigen tool een upgrade gegeven en toont voortaan meer informatie waarom een pc niet compatibel is. Wie graag nog meer informatie wil, kan een kijkje nemen naar een interessant project op GitHub. De opensource toepassing WhyNotWin11 toont duidelijk per segment of je pc compatibel is of niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home