Windows 11-adoptie stagneert omwille van beperkende systeemvereisten

Startmenu Windows 11

Het marktaandeel van Windows 11 stagneert. Windows 10 blijft het dominantste besturingssysteem, onder andere omdat Microsoft een upgrade voor veel toestellen onmogelijk maakt.

Het marktaandeel van Windows 11 is de afgelopen maand niet meer gegroeid. Dat stelt AdDuplex vast. Ongeveer 20 procent van de Windows-gebruikers draait de meest recente versie van het besturingssysteem van Microsoft. De rest blijft aan Windows 10 houden. Windows 10 blijft zo het populairste pc-besturingssysteem.

Windows 11 kende na de lancering een gestage groei in gebruikers, maar rijdt zich nu vast. Dat kan wijzen op een gebrek aan interesse van gebruikers om hun systeem van een upgrade te voorzien. Hoewel je Windows 11 gerust als Windows 10.1 kan zien en een upgrade naadloos verloopt, zijn bedrijven toch terughoudend om over te stappen op het nieuwe besturingssysteem. Daar komt bij dat het OS enkele functies mist die je in Windows 10 wel terugvindt.

Strenge systeemvereisten

Dat verklaart waarom niet iedereen op Windows 11 springt, maar niet waar om het marktaandeel niet meer aandikt. De oorzaak daarvan ligt naar alle waarschijnlijkheid bij Microsoft zelf. De heel beperkende systeemvereisten voor Windows 11 zorgen er immers voor dat mensen niet kunnen upgraden, zelfs al zouden ze willen.

In de praktijk werkt Windows 11 wel goed op systemen die officieel niet compatibel zijn en kan je het OS via een omweg installeren, maar Microsoft besliste pas om gebruikers te pesten met een watermerk wanneer ze die keuze maken.

Nieuwe laptops

Klopt die veronderstelling, dan moet Windows 11 het voortaan hebben van de verkoop van nieuwe laptops en desktops om aan marktaandeel te winnen. Dat zal er voor zorgen dat Windows 10 nog een hele tijd de norm blijft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home