‘Samenwerking Microsoft en OpenAI gevolg van achterstand op Google’

microsoft openai chatgpt

Opgegraven mails tussen de CTO, CFO en CEO van Microsoft tonen hun bezorgdheid over de AI-vooruitgang van Google en zijn mogelijk de aanleiding tot de samenwerking met OpenAI.  

De investering van Microsoft in OpenAI kwam voort uit een bezorgdheid over de vooruitgang van Google in het AI-veld. Dat blijkt uit een mail daterend uit 2019, waarin CTO Kevin Scott zijn bedenkingen verwoorde richting CEO Satya Nadella en Bill Gates. Nadella forwarde de mail op zijn beurt naar CFO Amy Hood.

In de mail schrijft Scott dat hij “zeer bezorgd” is over de AI-vooruitgangen van Google. De e-mail met onderwerp ‘Thoughts on OpenAI’, kwam in het kader van een Amerikaanse antitrustzaak van het Ministerie van Justitie tegen Google naar boven.

lees ook

Google betaalde 26,3 miljard dollar om standaardzoekmachine te zijn

Geen tijd om bij te benen

Scott verwijst naar de immense ambitie van OpenAI, DeepMind en Google Brain. Hij merkt op dat Microsoft verkeerdelijk het onderzoek naar AI die spelletjes kon winnen heeft geminimaliseerd. “Dat was een vergissing”, aldus Scott. “Doen ze de infrastructuur die ze daarvoor hadden gebouwd plots gebruikten om NLP-modellen te bouwen, konden we dat niet nabootsen.” Verder schrijft de CTO van Microsoft onder andere dat Googles AI-aangedreven Auto-complete in Gmail “griezelig goed werd”.

Scott omschrijft de noodzaak om bij te benen. Hij stelt vast dat Microsoft zelf op dat moment wel slimme mensen heeft in zijn verschillende teams, maar dat volstaat niet: “De kernteams die met deep learning bezig zijn, zijn erg klein en hun ambities zijn beperkt. Zelfs wanneer we ze meer middelen geven, moeten ze door een leerproces gaan, en we lopen al verschillende jaren achter op de concurrentie op het vlak van ML-schaal.”

De CTO schetst de situatie als argumentatie om ietwat cryptisch aan te halen “waarom we dit moeten doen”. Daarmee verwijst Scott naar de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI. Met Nadella aan boord en de CFO op de hoogte, kon Microsoft zijn inhaalmanoeuvre starten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home