USB Type-C 2.1 kan workstations opladen

USB Type-C

Een update voor de USB Type-C 2.1-aansluiting verhoogt het wattage waarmee de standaard compatibel is. Voortaan wordt het zo mogelijk om stroomverslindende toestellen zoals workstations met de universele stekker op te laden.

De USB Promoter Group, de instantie die de USB-standaarden beheert, lanceert nieuwe capaciteiten voor de USB Type-C-aansluiting. USB Type-C 2.1 kan tot 48 volt aan 5 ampère leveren, goed voor 240 watt. Vandaag is USB Type-C via power delivery gelimiteerd tot 20 volt en 5 ampère, goed voor 100 watt. Dat volstaat al om kantoorlaptops op te laden met dezelfde stekker als smartphones en gadgets, maar meer veeleisende toestellen zoals workstations vielen nog uit de boot. Die moesten fabrikanten nog steeds leveren met een eigen stekker.

Met Type-C 2.1 volstaat de aansluiting om ook die workstations op te laden. De poort ontpopt zich zo nog meer tot universele aansluiting. In theorie opent de deur tot een praktische toekomst waarin één stroomblok met één kabel in staat is om al je toestellen op te laden.

Verwarring

In de praktijk is het helaas niet zo eenvoudig. USB Type-C 2.1 heeft een zogenaamde Extended Power Range (EPR)-kabel nodig en die verschilt binnenin van de Standard Power Range (SPR)-kabel. Met EPR kan je alles opladen, met SPR niet. Dat zal onvermijdelijk weer voor verwarring zorgen, aangezien de aansluiting en de kabel er wel hetzelfde uitzien. Je zal dus niet zomaar je oude kabels kunnen gebruiken om nieuwe toestellen aan 240 watt op te laden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home