EU verplicht USB-C voor elektronische apparaten vanaf december 2024

usb-c lightning iphone kruis

De nieuwe wetgeving geldt voor onder andere smartphones, tablets, camera’s, headsets en laptops. Fabrikanten krijgen tot eind december 2024 de tijd om zich aan de regels te houden, behalve voor laptops. Fabrikanten krijgen daar de tijd tot begin 2026.

Update 08/12: De EU heeft gespecifieerd dat de deadline voor nieuwe telefoons verkocht in de EU op 28 december 2024 valt. De regels zijn vandaag gepubliceerd en gaan binnen twintig dagen van kracht. Vanaf dat moment hebben lidstaten 24 maanden om ze om te zetten in nationale wetgeving.

Update 25/10: De Europese Raad heeft zijn laatste goedkeuring gegeven. Hiermee is USB-C officieel de universele standaard binnen de EU voor oplaadadapters. Enkele uitzonderingen die de dans ontspringen zijn kleine toestellen zoals smartwatches waar de aansluiting te groot zou zijn.

Over een draadloze standaard heeft de Europese Raad geen akkoord gevonden. Het kijkt daar op dit ogenblik nog naar de interoperabiliteit.

Update 04/10: De wet werd vandaag officieel goedgekeurd door het Europese Parlement. 602 stemden voor de wet, 13 tegen en 8 onthoudingen. De nieuwe wet gaat in tegen de herfst van 2024 voor alle nieuwe smartphones, tablets, camera’s en andere kleine apparaten. Laptopsfabrikanten krijgen tot 2026 de tijd.

Apparaten die je enkel draadloos kan opladen, hoeven geen USB-C-aansluiting te hebben.


Origineel bericht: Het Europese parlement heeft een akkoord bereikt over de verplichte implementatie van een standaard laadconnector voor kleine tot middelgrote elektronische apparaten. USB-C wordt verplicht voor elk nieuw toestel vanaf de herfst van 2024. De wet om een algemene laadstandaard is al jaren in ontwikkeling en is nu een feit.

“Vandaag hebben we van één universele lader een realiteit gemaakt in Europa”, zegt Europarlementslid Alex Agius Saliba in een publiek statement. “Europese klanten zijn al langer gefrustreerd door de grote berg laders die telkens aangroeit bij de aankoop van een nieuw toestel. Nu kan je één lader gebruiken voor elk draagbare elektronisch toestel.”

Binnen de wetgeving zit er ook een raamwerk om draadloze laders te standaardiseren in de nabije toekomst. Hier wil Europa de talrijke snellaadprotocollen onder draadloze laders universeel maken.

Officiële goedkeuring is er

Officieel moet de wet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement later dit jaar, maar dat lijkt een formaliteit. Er wordt nu al een deadline geplakt. Tegen de herfst van 2024 moet elk nieuw elektronisch toestel een USB-C-stekker hebben om via een kabel te laden.

Enkel laptopfabrikanten krijgen een andere deadline: begin 2026. De reden voor de uitzondering komt door de standaarden voor laptops die tussen de 60 watt en 240 watt liggen. USB-C is al behoorlijk volwassen en kan overweg met tot 100 watt, maar pas recent werd die limiet opgetrokken naar 240 watt met de USB-C Release 2.1 standaard.

‘Fnuikt geen innovatie’

Wie schrik heeft dat door de standaardisering van USB-C in de toekomst geen enkele andere (en betere) stekker een kans maakt, hoeft niet te vrezen volgens Thierry Breton, EU-commissaris voor de interne markt.

“Je moet niet denken dat deze wet innovatie zal tegenhouden de komende 10 jaar. We hebben nu een standaard, maar een specifiek team ontfermt zich over alle innovaties. Zo kunnen we de standaard in de toekomst evolueren indien nodig.”

Deadline 2024 (ook voor Apple)

Na deze zomer krijgen fabrikanten 24 maanden de tijd om USB-C te omarmen, uitgezonderd laptopfabrikanten. Belangrijkste slachtoffer is ongetwijfeld Apple dat vandaag Lightning gebruikt op iPhones in plaats van USB-C. De iPad en Macbook line-up gebruikt wel USB-C als laadstandaard.

Apple stelde zich voor het goedkeuren van de wetgeving bijzonder kritisch op tegenover de EU. In een statement deelde het eerder aan Reuters dat de universele standaard “eerder meer e-waste creëert dan ze reduceert. Het huidige Lightning-ecosysteem wordt redundant gemaakt.” Apple haalde ook uit naar het verhinderen van innovatie omdat fabrikanten niet langer laadstandaarden kunnen ontwikkelen, maar Breton counterde dat snel met zijn verklaring.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.