EU waarschuwt Apple over snelheid van niet gecertificeerde USB-C-kabels

Er zijn geruchten dat Apple de snelheid van niet gecertificeerde USB-C-kabels wil beperken. De EU heeft nu gewaarschuwd dat dat niet wordt toegestaan.

Na geruchten dat Apple beperkingen zou opleggen aan niet gecertificeerde USB-C-kabels voor hun nieuwe toestellen heeft de EU het bedrijf alvast te kennen gegeven dat er consequenties aan verbonden zijn, als het daarmee doorgaat.

Uniformiteitswet

Vorig jaar kwam het Europese parlement tot een akkoord voor een wet die een algemeen oplaadsysteem verplicht op alle kleine en middelgrote elektronische toestellen die in de EU worden verkocht. De keuze viel op een USB-C-poort, verplicht op alle toestellen vanaf eind volgend jaar.

Daar horen de meeste producten van Apple natuurlijk ook bij. Die moeten hun iconische / beruchte Lightning-connector dus aanpassen tegen december 2024. Tegen dat het zover is verschijnen in principe nog wel de iPhone 15 en de iPhone 16 op de markt. En dat deed de geruchtenmolen al in februari wel wat draaien.

Er is sprake van een chip die de authenticiteit van Apple’s eigen USB-C-kabels bevestigt bij bijvoorbeeld iPads en iPhones. Kabels die niet van Apple komen worden zo dan beperkt in oplaadsnelheid of bij overdracht van data. Dat ondermijnt de bedoelde uniformiteit die de EU voor ogen heeft met de huidige regelgeving.

lees ook

EU verplicht AI-ontwikkelaars om gebruikte data onder auteursrecht te vermelden

Apple en de EU

Dat blijven natuurlijk geruchten, maar EU-commissaris Thierry Breton waarschuwde Apple alvast in een brief (die het Duitse persagentschap DPA kon inzien) dat producten die dat systeem hanteren niet zijn toegelaten in de EU. Dat werd in maart ook al een keer vermeld tijdens een vergadering, volgens de Duitse krant Die Zeit.

De wet is echter pas van kracht in december 2024, dus die iPhones 15 en 16 kunnen in principe nog uitgerust worden met die chip. De vraag is of Apple de EU daarmee effectief “durft” uitdagen of jennen; de relatie tussen de tech-gigant en de Europese instellingen is altijd al een beetje wispelturig geweest.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home