Apple zwicht voor Europa in USB-C verhaal

usb-c lightning iphone kruis

De bevestiging is er (eindelijk): Apple gaat mee in het Europese verhaal over een universele standaard (USB-C) voor oplaadadapters.  

De Europese Raad gaf dinsdag de ultieme goedkeuring voor de invoering van een universele standaard, binnen de EU, voor oplaadadapters. Na meer dan twee jaar gepalaver zal de wet in de herfst van 2024 in voege treden. USB-C wordt de norm en daar was met name Apple nooit fan van. Integendeel, Apple wou niet weten van een uniforme oplader want dat zou een streep trekken door hun Lightning, althans in Europa.

Inbinden

Vanaf de herfst van 2024 moeten alle telefoons met een fysieke lader dus uitgerust zijn met een USB-C poort. Tijdens een tech-event van de Wall Street Journal gaf Apple voor het eerst aan dat het mee op de kar zal springen. “We hebben geen keuze dus moeten we wel gehoorzamen”, zegt Greg Joswiak, hoofd marketing bij Apple. De verwachting is dat de iPhone 15 die wellicht volgend jaar wordt uitgebracht, zal uitgerust zijn met USB-C.

Bij Apple zijn ze uiteraard niet happy met de Europese wetgeving. Vanaf 2024 mag de Lightning, waar Apple al jaren gebruikt van maakt, niet meer als standaard dienen. Joswiak gaf geen antwoord op de vraag of Apple Lightning behoudt op telefoons die verkocht worden buiten de EU. Wel deelde de topman een tik uit aan Europa die eerder al probeerden om van de, intussen verouderde, micro-USB de norm te maken.

Draadloos

Joswiak oordeelde dat de verplichting om over te schakelen naar USB-C ook veel e-waste met zich mee zou brengen. “Op zich zijn de bedoelingen van de EU goed maar het blijft een moeilijk item om te reguleren.” De regelgeving is enkel van toepassing op fysieke poorten in een telefoon. De EU laat het speelveld van draadloos opladen vrij.

De kans bestaat dan ook dan Apple in de ontwikkeling van de volgende iPhones overschakelt naar draadloos als een manier om het toestel op te laden. Tijdens het tech event ging Joswiak niet dieper in op dat thema. “We hebben geen keuze wat betreft de oplaadstandaard. Langs de andere kant draait het voor de meeste iPhone-gebruikers alleen om het opladen van het toestel. Daar moeten we ook rekening mee houden.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home