Samsung pakt uit met plooibare accordeontelefoon en andere varianten

Waarom genoegen nemen met één vouw, als je ook toestellen kan maken die twee keer plooien. Op CES toont Samsung nieuwe concepten voor plooibare toestellen, al blijven er praktische vraagtekens.

Samsung laat op CES zien dat twee keer plooien interessanter is dan één keer. De fabrikant is druk bezig met de commercialisering van plooibare telefoons met de Galaxy Z Fold en Z Flip-reeksen, maar wil duidelijk nog een stuk verder gaan. De Z Fold 3 en de Z Flip 3 hebben ieders één vouw en lijken zo redelijk bescheiden vergeleken met wat de Koreaanse smartphonegigant op de beurs voorstelt.

Accordeonscherm

Eerst en vooral is er de Flex S, die in twee varianten komt. Beide telefoons volgen hetzelfde concept. Ze zijn op twee plekken plooibaar en werken als een accordeon. Zo heb je in gesloten modus één display aan de voorkant, dat drie keer zo groot wordt wanneer je het toestel opent. De overige twee derde van het scherm zit beschermd aan de binnenzijde. De aanpak heeft als voordeel dat het toestel eigenlijk maar één scherm heeft, dat zowel in telefoonmodus als in tabletmodus dienst kan doen.

De grote variant van dit dubbel plooibare toestel biedt erg veel scherm. Gesloten is dit toestel een grote (en ook dikke) telefoon, wanneer je het opent krijg je een stevige 16:10-tablet in de hand.

Kleiner

De kleine variant ontvouwt zich van een draagbaar blokje tot een uit de kluiten gewassen telefoon. Voor dit toestel loopt het scherm niet helemaal tot het einde door. Samsung kiest in de plaats daarvan voor een doorschijnend blokje dat over het middelste deel van het display vouwt in gesloten modus. Zo krijg je een beschermd tweede schermpje in dichtgeklapte toestand, waarvan de meerwaarde onduidelijk is.

lees ook

Plooibare telefoons getest: de toekomst of aanstellerij?

De Flex G is een derde variant, waarbij geen enkel deel van het scherm aan de buitenkant zit. Het toestel plooit niet als een accordeon, maar heeft een strakke vouw en een iets ruimere waardoor je het ding helemaal dicht kan plooien. De letter ‘G’ is een gestileerde versie van dat plooiconcept.

Plooibare laptop

Wie zegt er dat plooibare schermen enkel geschikt zijn voor tablets en smartphones? Niet Samsung: de Flex Note is een laptop zonder toetsenbord. Het scherm loopt over de hele binnenzijde door. Het ding ziet er uit als een 13 inch-laptop maar is tegelijkertijd een 17 inch-scherm. De bediening komt via variabele knoppen op één kant van het scherm terecht. Het concept ziet er leuk uit, maar lijkt ons door het ontbreken van een toetsenbord beperkt bruikbaar.

Nieuw is deze aanpak niet. Net voor de pandemie demonstreerde Lenovo al de ThinkPad X1 Fold, die hetzelfde principe volgt. Lenovo commercialiseerde het product, dat verder nooit echt kon doorbreken.

Andere ideetjes

Tot slot toont Samsung nog een telefoon met een scherm dat voor een stuk zit opgerold, zodat je het kan uitschuiven, en een slimme luidspreker waaronder een display in cilindervorm zit geplooid. Dat scherm komt met een druk op de knop recht.

Hoe relevant zijn al deze prototypes nu? De Galazy Z Fold en Flip tonen aan dat er wel degelijk vraag is naar plooibare hardware. De nieuwe concepten spreken tot de verbeelding, maar komen toch ook met nadelen. Zo zijn de telefoons in opgeplooide modus wel erg dik. De ideeën op CES tonen wel aan welke richting Samsung wil en kan uitgaan met plooibare schermtechnologie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home