Samsung toont microSD-kaart die sneller is dan klassieke SSD’s

Samsung lanceert een microSD-kaart die via de SD Express-standaard snellere sequentiële transfersnelheden haalt dan een klassieke SATA-SSD.

Samsung toont een SD Express-kaartje met een capaciteit van 256 GB. De microSD-kaart ondersteunt de SD Express-standaard en kan daardoor overweg met leessnelheden tot 800 MB per seconde. Vergelijk dat met de 250 MBps voor kwalitatieve UHS-II-kaarten vandaag, of zelfs de snelheden onder de 100 MBps voor budgetvriendelijke consumentenkaartjes, en je krijgt een beeld van de sprong die Samsung hier maakt. Ook relevant: een klassieke 3,5 inch-SSD, aangesloten via SATA 3.0, botst tegen een theoretische limiet van 600 MBps.

Snelle en warme standaard

De SD Express-standaard laat SD-kaarten toe om een volledige PCIe-lane te gebruken. De standaard ondersteunt PCIe 4.0 en is gericht op snelheden tussen de 150 MBps en de 600 MBps: een cijfer dat Samsung met zijn microSD-kaartje overtreft. Het spreekt voor zich dat je het kaartje moet koppelen aan een toestel dat de standaard ook ondersteunt indien je van de hoge snelheden wil genieten.

De hoge transfersnelheid genereert wel de nodige warmte. In welke mate de 800 MBps in het echte leven voor lange tijd houdbaar is, zal van de afvoer van die hitte in een specifiek toestel hangen.  De kaart is wel uitgerust met een door Samsung ontwikkelde Dynamic Thermal Guard-technologie die de temperatuur in het oog moet houden.

(Niet) voor AI

Het blijft nog een klein beetje onduidelijk voor wie deze kaart precies is. Je zou meteen aan de nieuwe Samsung Galaxy S24-reeks denken, maar die biedt geen ruimte voor microSD-kaarten. Camera’s maken doorgaans dan weer gebruik van andere kaartformaten. Voor kleine computertjes zoals een Raspberry Pi kan de kaart wel als een interessante primaire drive fungeren, zolang die de nodige ondersteuning bieden en wegwijs weten met de warmte.

Samsung zelf vermeldt AI omdat het denkt dat dat moet, want deze kaart heeft absoluut niets specifieks te maken met AI-workloads. De fabrikant zelf verduidelijkt niet waarom ook deze microSD-kaart bij de AI-hype betrokken moet worden. De SD Express microSD-kaart met capaciteit van 256 GB zal in de loop van dit jaar te koop zijn voor een prijs die Samsung op dit moment niet verklapt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home