Pc-markt groeide in 2019 voor het eerst in 7 jaar dankzij Windows 7

Windows 7 laptop
-

Na zeven jaren van krimpen, kende de pc-markt eindelijk nog eens een stijging in 2019, zo rapporteren zowel Gartner als IDC. De verwachting is bovendien dat de groei zich zal verderzetten.

Er waren de voorbije twee jaren al enkele indicaties dat de pc-markt een lichte heropleving beleeft, met onder meer een uitzonderlijk goed kwartaal in 2018. Op jaarbasis bleef de verkoop evenwel naar beneden gaan. Hoewel IDC aanvankelijk ook voor 2019 een daling voorspelde, stelt het marktonderzoekbureau nu vast dat het omgekeerde is gebeurd. Ook concurrent Gartner noteert een stijging voor het afgelopen jaar.

In het volledige jaar 2019 werden volgens Gartner 261,2 miljoen pc’s verscheept, goed voor een stijging van 0,6 procent ten opzichte van 2018. IDC spreekt over 266,69 miljoen verscheepte pc’s, ofwel een stijging van 2,7 procent jaar op jaar. De reden voor het verschil in cijfers, is dat beide bedrijven een ietwat verschillende definitie van de pc-markt hanteren.

Windows 7

De groei van de markt werd voornamelijk aangedreven door de migratie van bedrijven weg van Windows 7, dat vandaag zijn ondersteuningstermijn heeft bereikt, naar Windows 10. “We verwachten dat deze groei dit jaar zal doorgaan, zelfs nadat de ondersteuning voor Windows 7 is beëindigd, omdat veel bedrijven in opkomende regio’s zoals China, Eurazië en Pacifisch Azië nog niet hebben geüpgraded”, zegt Gartner-analist Mikako Kitagawa.

Volgens recente cijfers van Statista draait wereldwijd nog iets meer dan een vierde van de actieve Windows-systemen op Windows 7. Voor België gaat het om net geen 13 procent. Vorige maand bleek uit eigen onderzoek dat maar liefst 81,4 procent van de Belgische bedrijven nog wel ergens een Windows 7-computer heeft draaien.

Innovatie

Zowel IDC als Gartner zijn het er evenwel over eens dat een meer duurzame groei van de pc-markt van innovatie zal moeten komen. Daaraan is gelukkig geen gebrek. Op de afgelopen CES-beurs in Las Vegas toonden verschillende fabrikanten hun interpretatie van een ‘foldable’ laptop, zoals de Lenovo ThinkPad X1 Fold.

Net als op de smartphonemarkt experimenteren fabrikanten met nieuwe formfactors, terwijl Microsoft sleutelt aan een aangepast besturingssysteem om die hardware ten volle te benutten. Of deze innovaties inderdaad de sleutel zijn voor een verdere heropleving van de pc-markt, zal ten vroegste naar het einde van dit jaar toe blijken.

Top drie ongewijzigd

Lenovo, HP en Dell blijven de grootste drie pc-fabrikanten volgens zowel Gartner als IDC. Samen vertegenwoordigden ze in 2019 zowat 65 procent van de markt. Lenovo groeide het sterkst op jaarbasis, met ongeveer 8 procent. Dell kende volgens beide marktonderzoekers een sterkere groei dan HP, maar die laatste blijft voorlopig comfortabel zijn tweede plaats bewaken.

Lees ook: Waarom de Mac klappen krijgt in een groeiende pc-markt. Apple, met zijn Mac-systemen de nummer vier wereldwijd, moest in 2019 marktaandeel inboeten. In augustus 2018 maakten we al eens de analyse waarom Mac achteruitboert terwijl de pc-verkoop aanzwengelt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home