Opgepast: nieuwste BIOS-update maken sommige Dell-pc’s stuk

Dell Latitude 5320

Na de BIOS-update worden gebruikers geconfronteerd met een blauw scherm en sluit het systeem zich onmiddellijk af. Een BIOS downgrade helpt bij sommige gebruikers, anderen moeten hun pc binnen brengen voor herstel.

Sommige Dell Inspiron- en Latitude-modellen starten niet meer op na de installatie van de nieuwste BIOS-update die werd aangeboden door de fabrikant. Volgens verschillende Dell forumposts en op Reddit gaat het om de Latitude 5320 en 5520 laptops (BIOS versie 1.14.3) en Inspiron 5680 desktop (BIOS versie 2.8.0). Ook het gamingmerk van Dell werd getroffen met de Alienware Aurora R8 desktop (BIOS versie 1.0.18).

Van zodra gebruikers de BIOS-update installeren, herstart de pc naar een blauw scherm en wordt het systeem onmiddellijk uitgeschakeld. Sommige gebruikers krijgen een “Time-of-day not set’-melding voorgeschoteld in plaats van blauw scherm. Je kan zelfs niet meer tot in het BIOS geraken.

Wie toevallig de update heeft geïnstalleerd en met de fout wordt geconfronteerd, kan een BIOS downgrade uitvoeren. Daarvoor moet je de interne batterij verwijderen en afhankelijk van het model een bepaalde knoppencombinatie indrukken alvorens je het toestel opnieuw inschakelt. Lees er alles over op deze forumpost van Dell.

Dell heeft nog geen officieel antwoord gegeven op de fout. Heb je één van bovenstaande modellen? Dan spreekt het voor zich dat je even geen BIOS-update doorvoert tot het probleem gemitigeerd is. Een BIOS-update is sowieso altijd delicaat en raden we pas aan wanneer de update enkele weken tot een maand beschikbaar is alvorens te updaten.

lees ook

Dell XPS 13 (2021) review: imperfect meesterwerk

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home