Nieuwe USB4-specificatie met Thunderbolt 3-mogelijkheden officieel klaar

usb type c

Het USB Implementers Forum (USB-IF) heeft de officiële USB4-specificatie gepubliceerd. Die biedt dezelfde functionaliteit als Thunderbolt 3 en maakt komaf met een paar belangrijke ergernissen waar de usb-standaard recent door werd geplaagd. 

Details over de USB4-standaard werden eerder dit jaar onthuld, maar pas nu werd de specificatie officieel aangenomen. Dat betekent dat we vanaf begin 2020 de eerste compatibele apparaten op de markt zullen zien verschijnen.

De USB4-architectuur haalt de mosterd bij het Thunderbolt 3-protocol dat door Intel werd ontwikkeld en recent aan de USB Promoter Group werd overgedragen. Het verdubbelt de maximale totale bandbreedte van usb tot 40 Gbps en kan altijd overweg met externe schermen. Met één kabel kan je verschillende apparaten aansturen.

“[USB4 is] een belangrijke update om de volgende genratie usb-architectuur te leveren, die een aanvulling vormt en voortbouwt op de bestaande USB 3.2- en USB 2.0-architecturen”, klinkt het in een persbericht van USB-IF. Dat betekent dat de nieuwe standaard ook achterwaarts compatibel is met vorige generaties.

Eenvoud

De ondersteuning voor Thunderbolt 3 is belangrijk om opnieuw klaarheid te scheppen in de verwarrende soep die USB 3 en de invoering van de USB-C-stekker hebben veroorzaakt. Een USB-C-stekker kan vandaag USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps), USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), USB 3.2 (20 Gbps) of Thunderbolt 3 (40 Gbps) ondersteunen.

Niet elke USB-C-kabel is dus gelijk, maar ze zien er wel identiek hetzelfde uit en dat is problematisch. Vanaf USB4 is elke kabel met een USB-C-stekker in principe wel opnieuw gelijkwaardig, al voorspellen we eerst een moeilijke overgangsperiode, waarbij de verschillende USB 3-standaarden en USB4 naast elkaar bestaan.

Voor een antwoord op al je vragen over USB4, publiceerden we eerder al dit FAQ-artikel.

Update 06/09/2019: Dit artikel ging ervan uit dat USB4 altijd Thunderbolt 3 ondersteunt, maar dat is volgende de officiële specificatie niet het geval. USB4 deelt dezelfde functionaliteit met Thunderbolt 3, maar ondersteuning van het protocol is geen vereiste van de specificatie. Hardwarefabrikanten krijgen zelf de keuze om Thunderbolt 3 al dan niet te ondersteunen.

Gerelateerd: USB 4: einde aan de chaos rond Thunderbolt 3 en USB?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home