De Franse overheid heeft een voorstel ingediend bij Atos om de BDS-activiteiten over te nemen. Atos, dat dringend centen nodig heeft, staat daar niet weigerachtig tegenover.
Bruno Lemaire, Frans minister van Financiën, maakte in april de plannen van de overheid bekend om een deel van Atos over te nemen en nu is het ook tot een concreet bod gekomen. The Register weet dat het om een bedrag van 700 miljoen dollar gaat. Het bod is niet-bindend dus Atos is vrij om erop in te gaan of niet. De raad van bestuur geeft te weten het zorgvuldig in beraad te nemen.
De Franse overheid heeft zijn zinnen gezet op de activiteiten van Atos in Advanced Computing, Mission-Critical Systems en Cyber Products. Die vallen onder de BDS-tak van het bedrijf, die sinds de gecontesteerde splitsing onder de naam Eviden verdergaat. Een beslissing wordt gezien de precaire financiële situatie waarin Atos al een tijdje verkeert, snel verwacht.
Nationaal belang
Het is niet toevallig dat de Franse overheid de BDS-tak van Atos absoluut binnen de landsgrenzen wil houden. Het bedrijf is een belangrijke technologiepartner voor het leger en de geheime diensten, waardoor Atos ook een nationaal belang heeft voor Frankrijk. Daarom wil de overheid koste wat kost voorkomen dat deze strategische takken in buitenlandse hallen zouden vallen. Atos speelt ook een belangrijke rol in de digitale omkadering van de Olympische Spelen in Parijs deze zomer.
Volgens bronnen zouden Thales en Dassault Aviation mee betrokken zijn in het overnamebod, maar geen partij heeft dat al bevestigd. Hoe en waar de overheid de bedrijfstakken van Atos wil organiseren, is eveneens nog onduidelijk. De BDS-tak telt ongeveer vierduizend werknemers.
Financiële ademruimte
Atos kan de centen goed kan gebruiken. Het bedrijf maakte eerder bekend dat het nog meer dan een miljard euro nodig heeft om dit jaar te kunnen doorkomen. Atos zoekt daarvoor dringend naar investeerders. Eerder deze week geraakte bekend dat aandeelhouder OnePoint het resterende deel van het bedrijf zal overnemen, in een consortium waar ook het Belgisch-Franse Econocom mee betrokken is.
Zo lijkt er na jaren van onzekerheid stilaan een oplossing in zicht voor Atos. Maar het huiswerk is nog niet klaar. Atos en Onepoint gaan nu samen de financiële herstructurering van het bedrijf uittekenen. Het reddingsplan moet tegen juli op tafel liggen.
Dit stuk verscheen origineel op 29 april. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.