Franse overheid werpt Atos een levenslijn toe

atos

De Franse overheid heeft een voorgesteld ingediend bij Atos om de BDS-activiteiten over te nemen. Atos, dat dringend centen nodig heeft, staat daar niet weigerachtig tegenover.

Bruno Lemaire, Frans minister van Financiën, zou afgelopen weekend hoogstpersoonlijk een brief naar Atos opgestuurd hebben om de plannen van de overheid kenbaar te maken, bevestigde de minister op zondag aan Reuters. De Franse overheid heeft zijn zinnen gezet op de activiteiten van Atos in Advanced Computing, Mission-Critical Systems en Cyber Products. Die vallen onder de BDS-tak van het bedrijf, die sinds de gecontesteerde splitsing onder de naam Eviden verdergaat.

De Franse overheid maakt zijn plannen om Atos te nationaliseren concreet. Atos van zijn kant geeft te kennen open te staan voor dat aanbod. Een concreet bedrag wordt nog niet genoemd, maar het Franse IT-bedrijf meent dat die activiteiten 700 miljoen tot een miljard euro waard zijn.

Nationaal belang

Het is niet toevallig dat de Franse overheid de BDS-tak van Atos absoluut binnen de landsgrenzen wil houden. Het bedrijf is een belangrijke technologiepartner voor het leger en de geheime diensten, waardoor Atos ook een nationaal belang heeft voor Frankrijk en daarom wil de overheid koste wat kost voorkomen dat deze strategische takken in buitenlandse hallen zouden vallen. Atos speelt ook een belangrijke rol in de digitale omkadering van de Olympische Spelen in Parijs deze zomer.

Volgens bronnen zouden Thales en Dassault Aviation mee betrokken in het overnamebod, maar geen partijen wil of kan dat bevestigen. Hoe en waar de overheid de bedrijfstakken van Atos wil organiseren, is eveneens nog onduidelijk. De BDS-tak telt ongeveer vierduizend werknemers.

Financiële ademruimte

Tegen juni zou een concreet bod worden uitgebracht bij Atos, dat de centen goed kan gebruiken. Het bedrijf maakte eerder bekend dat het nog meer dan een miljard euro nodig heeft om dit jaar te kunnen doorkomen. Atos zoekt daarvoor dringend naar investeerders. Eerder liepen overnamegesprekken met de Tsjechische miljardair David Kretinsky en nadien Airbus op niets uit. Geïnteresseerden kunnen zich tot 3 mei aanmelden, tegen juli hoopt Atos zich verzekerd te hebben van de nodige fondsen.

lees ook

Nog geen licht aan het einde van de tunnel voor Atos

Het nieuws over een potentiële overname door de Franse overheid deed de aandelen van Atos in ieder geval al omhoog gaan. Dat is ook niet oninteressant met oog op potentiële investeringen. Er schijnt dus voor het eerst sinds lang nog eens een voorzichtig zonneschijntje boven Atos, al blijven de donkere wolken hangen. Atos maakte in 2023 een nettoverlies van 3,6 miljard dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home