Nieuwe firmware stopt snelle degradatie Samsung 990 Pro-SSD

Samsung SSD 990 PRO

Samsung lanceert nieuwe firmware voor zijn 990 Pro-SSD’s. Die zorgt ervoor dat de dingen niet in sneltreinvaart naar hun pensioen racen, maar kan geleden schade niet repareren.

Samsungs nieuwste professionele NVMe-SSD heeft een probleem. Zoals we eerder al schreven, verslijt de drive aan een onverwachts snel tempo. Op enkele weken tijd zagen gebruikers een degradatie van de geheugencellen die normaal pas na vele maanden realistisch mag zijn. Waarom het NAND-geheugen zo snel verslijt, is onduidelijk. Samsung ontkende het probleem eerst, maar gaf onder druk van klachten uiteindelijk aan dat het inderdaad een verdacht probleem aan het onderzoeken was.

Nu lost de fabrikant een update voor de firmware van de 990 Pro SSD, zonder al te veel details over wat die precies moet doen. Het lijkt er op dat de update de degradatie stopt zodat de SSD terug aan een normaal tempo verslijt. Samsung zelf geeft aan dat het probleem niet aan het geheugen zelf ligt, maar aan de S.M.A.R.T-sensoren die over de gezondheid van de drive rapporteren. De update herstelt de juiste rapportage, maar reset niet de waarden van S.M.A.R.T-rapportage.

Zelf beslissen

Het is aan gebruikers om Samsung op zijn woord te geloven dat het NAND-geheugen wel degelijk intact is. Wie een stevige degradatie ziet, kan volgens ons toch best een nieuwe SSD eisen. Gaat het om lage cijfers, dan kan je jezelf met de firmware-update die moeite besparen.

De hele affaire is vreemd, aangezien Samsung zichzelf dankzij goede, snelle en betrouwbare producten zo’n beetje tot de SSD-koning van de markt heeft gepromoveerd. Het probleem met de 990 Pro is niet alleen onkarakteristiek, het komt bovendien niet alleen. Ook voorganger 980 Pro had recent problemen die Samsung via firmware moest oplossen. Die SSD gaf er plots gewoon de brui aan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home