Samsung voorkomt vroegtijdige sterfte van 980 Pro-SSD met firmware-update

Samsung voorziet een firmware-update voor zijn 980 Pro-SSD. Die moet voorkomen dat de dingen vroegtijdig op het kerkhof belanden.

Een opvallende hoeveelheid Samsung 980 Pro-SSD’s haalt zijn vooropgestelde levensverwachting niet. Vooral de 2 TB-versies met firmware 3B2QGXA7 hebben problemen. Een bug zorgt voor fouten op de SSD die zich zodanig kunnen opstapelen dat het opslagtoestel na verloop van tijd zijn capaciteit verliest om data weg te schrijven. Bestaande gegevens blijven wel bewaard, waardoor de SSD in essentie Alleen lezen wordt. Huisvest de drive het OS, dan wordt opstarten onmogelijk. Klachten hierrond komen vooral uit China, maar het is probleem lijkt zich overal te kunnen voordoen.

Op tijd updaten

Samsung voorziet nu nieuwe firmware waarmee het euvel wordt voorkomen. Firmware-versie 5B2QGXA7 zorgt ervoor dat de SSD’s in kwestie niet meer terminaal worden. Zie de update echter als een vaccin en niet als een geneesmiddel. SSD’s die de update krijgen voor ze ziek worden, zijn gered. Hebben de foutmeldingen zich echter al opgestapeld tot het cruciale punt waarin schrijven onmogelijk wordt, dan kan zelfs een firmware-update de SSD niet meer redden.

Je Samsung 980 Pro-SSD updaten kan via de Samsung Magician-software. Drives met firmwareversie 4B2QGXA7 zijn van nature immuun voor de dodelijke SSD-ziekte, al is het altijd een goed idee om hard- en software up to date te houden.

Andere problemen

Verwar dit probleem niet met een andere bug die Samsung-SSD’s treft. Vorige week raakte bekend dat ook de 990 Pro-reeks niet vrij is van problemen. Verschillende gebruikers rapporteren daar extreme slijtage, waarbij de SSD op enkele weken tijd degradeert tot een niveau dat je pas na jaren zou verwachten. Hiervoor bestaat nog geen oplossing.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home